Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

LibreOffice 4.0'ın Içerik Yönetimi Konuşuldu 23422342 GÖRÜNTÜLEME

LibreOffice 4.0 sürümü, Document Foundation birçok ECM (Enterprise Content Management) sistemleri ve birçok Microsoft dosya formatları ile güncellendi, dosya uyumluluğu ile çalışma yeteneği eklenerek daha da özelleştirildi ve kurumsal kullanım için paketi hazırlama yolunda hızla ilerleme kaydediyor.

Konu hakkında Forrester analisti Phil Karcher, "LibreOffice, Microsoft Office'e ücretsiz bir alternatif olmaya devam etmektedir ve iyileştirmelerle (4.0'daki) daha çekici hale getirildi." dedi.

LibreOffice 4.0, organizasyonların Microsoft SharePoint, Alfresco, IBM FileNet P8, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Could Service ve diğerleri de dahil olmak üzere, kendi içerik yönetim sistemleri ile LibreOffice'e bağlamak için bir yol sağlar. Yazılım bu sistemler ile iletişim kurmak için CMIS (Content Management Interoperability Services) standardını kullanır.

CMIS ile, LibreOffice doğrudan ECM sistemleri içinde ve dışında belgeleri kontrol edebilirsiniz. Bu özellik ile ilgili SUSE Özgür Yazılım Mühendisi ve LibreOffice'in kalkınmasındaki en önemli yöneticilerinden biri olan Michael Meeks, "Daha önce bunu yapabilirsiniz, ancak korkunç bir web arayüzü kullanmak zorunda kaldırdınız." dedi.

LibreOffice 4.0, bu özelliklerin yanı sıra diğer işletme dostu özellikleri ile geliyor. Suit ile şimdi de Microsoft Visio ve Microsoft Publisher son sürümlerinden belgeleri alabilirsiniz. Aynı zamanda daha iyi Microsoft .DOCX ve RTF (Rich Text Format) formatlarında yazılmış metin belgelerini işleyebilir.

LibreOffice Impress, sunum yapmak isteyen yöneticiler için bazı yardımlar sağlar. Bir grup toplantısında bir slayt sunumu çalıştıran birisi bir uzaktan kumanda gibi, bir Android smartphone cep telefonu kullanabilirsiniz. Uzaktan sadece Linux bilgisayarlarda çalışır. Bir sürümünün yanı sıra, Windows'a da port edilecek. Bu özelliği yine Meeks anlattı.

LibreOffice Calc, Microsoft Excel'in yeteneklerini rafine ediyor. Grafikler artık görüntü olarak ihraç edilebilir. Yeni fonksiyonlar eklendi ve genel performansı geliştirilmiştir. Meeks, "Calc (tablo), hala Microsoft Excel'in düzeyinde deği, ama biz ölçeklenebilirlik, depolama boyutu ve şekillerde bir sürü performansını artırmak için çalışırıyoruz ve orada iyi bir performans yapıyoruz." açıklamasında da bulundu.

Yeni yayımlanan LibreOffice 4.0 ile geliştiriciler ve kuruluşların yazılım eklentileri iyi inşa sağlayacak API'leri (uygulama programlama arayüzleri) genişletilmiş set ile birlikte geliyor. Kullanıcı arayüzü olarak iyi rafine edilmiştir. 30 ay önce OpenOffice'teki her şeyden yana, LibreOffice'e kod olarak katkıda bulunmak için gönüllü sıkıntısı çekilmemiş gibi görünüyor. Proje bugüne kadar 50.000 değişiklikler ve güncellemeler sundu. Bunun yanı sıra 500'den fazla geliştirici çekti.

LibreOffice geliştiricileri yeni hızlı C++ yapılarından yararlanarak birçok durumda bulundu, kod olarak birkaç milyon satır eklenerek yerini almıştır. Onaylanmamış yöntemleri ve eski kütüphaneler kaldırılmış, kaynak kodu yorumları Almanca, Ingilizce (LibreOffice için kod tabanı aslında bir Alman şirketi StarDivision geldi ve StarOffice olarak biliniyordu)gibi diller için tercüme edilmiştir.

Meeks, "LibreOffice gelişiminde Document Foundation akılda kalıcı kurumsal kullanımını tutmuştur." dedi. Bazı kuruluşlar, Microsoft Office'e alternatif olarak LibreOffice paketi kullanıyor. Örneğin, Almanya'daki Münih kentinde LibreOffice dağıtımı yapılmaktadır. Bayiler de yazılımı şöyle not alıyor: Bir kombine paketi için onun GroupWare işbirliği yazılımı ile Roman demetleri, LibreOffice.

Karcher, "LibreOffice 4.0 sürümü iteratif olarak düşünülebilir olsa da, LibreOffice iki yıl önce OpenOffice'teki kayıp ivmeniz için bir sürüm oluşturur." dedi. Karcher bunlara ilave olarak, "Iyileştirmeler hala işbirliğinde, mobil kullanım için yapılması gereken performans iyileştirmeleri devam ediyor ve Microsoft dosya formatları ile güncel uyumluluklar sağlanmakta." açıklamalarında bulundu.

LibreOffice 4.0'ı hiçbir ücret ödemeden buradan indirebilirsiniz.

Kaynak:
Network World, Document Foundation

BİR YORUM YAZIN


BENZER HABERLER

11.11.2011

Fedora 16 çıktı!4234

16.1.2012

FreeBSD 9.0 çıktı3809