Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Microsoft Açık Kaynak .NET Sürümü Yayınlayacak 25042504 GÖRÜNTÜLEME

Bilgisayar geleceği uzun bir yürüyüşteyken farlı teklifler doğuyor. Microsoft geliştiricileri milyonlarca uygulamalar oluşturmak için .NET yazılım platformun temel kaynağını açık ve ücretsiz olarak yayınlayacak. Kendi sunucularında değil, aynı zamanda Linux ve Mac OS'da da bu platform çalışabilecek.

25 yıllık emektar Microsoft yazılım geliştiricileri için araçlar denetleyen Somasegar, "Biz geliştiriciler için bu platformu sunuyoruz ve bu platform çekici ve değerli her türlü uygulama üzerinde çalışıyor" diyerek .NET'in değeri üzerinde konnuştu.

Bu hamle ile Microsoft modern yazılım ve çevrimiçi hizmetlerde işletim sisemtemleri tepesine çıkmayı ve Windows'un artık paara yaptığı gibi bu platformun da pazarda hakim olmasını beninsemiş. En azından zımnen. Yazılım devi pek çok işletme ve geliştiricilerin artık son yıllarda Windows bulunmayan yerlerde yani açık kaynak Linux işletim sistemleriyle yüklü bilgisayar sunucularında kendi hizmetini çalıştırmayı benimsediği kabul edilebilir.

James Watters, "Bugün .NET platformunda sıkışmış insanlar sahip olmayan bir sunucu ortamında Linux kullanmak zorunda. Onlar bir nesil arkasındaki teknolojiyle sıkışmış durumda" diyor.

Teoride Linux ve Mac OS üzerinde çalışan açık kaynak kodlu bir .NET platformu, Microsoft geliştirici araçları kullanımını kolaylaştıracaktır. Sonra da şirket kendi sunucularını kurdurtmadan geliştirici araçlarının sürümleriyle, cloud computing hizmeti, Windows Azure gibi platformlardan yararlanılabilecek.

Satya Nadella'nın Microsoft'ta CEO olarak çalışmasından (Ocak'tan itibaren) beri yaptığı değişiklikler uzun bir çizgi gibi. Rakip işletim sistemleri ve açık kaynak yazılımın yükselişi onları bu hamleye sürükledi. Şirket şimdi de Apple'ın iPhone ve iPad'ler için Office uygulamalarını ücretsiz sürümlerini sunuyor.

Google'ın açık kaynak mobil işletim sistemi Android'i yakalamak umuduyla telefonlar ve dieğr küçük cihazlar için Windows'un ücretsiz sürümünü piyasaya sürecek. Bilgisayar sunucuları için Windows'un bir sonraki sürümü Docker, başlangıçta Linux üzerinde inşa edilmiş bir derece önemli container teknolojisiyle çalışacağını söylüyor.

Java'nın Güçlülüğü

.NET'in birincil rakiplerinden Java, web siteleri ve diğer büyük çevrimiçi hizmetler için geliştiriciler ve işletmeler a milyar kez kurulduğu belirtiliyor. Microsoft yazılımları kullanan şirketler de dahi Java kurulduğu görülüyorsa epey popüler olduğu ve güçlü olduğu görülüyor. Watter'a göre müşterilerinin %60'ı Java, %40'ı .NET platformunda çalışıyor.

Özünde, Java sanal makine üstünde çalışan yazılım oluşturmak için Java programlama dili kullanılır, .NET üstüne çalışan kodlar Microsoft'un C # dilini kullanır. Ana fark açık kaynak ve çok farklı işletim sistemleri üzerinde Java sanal makineleri çalışıyor. Linux işletim sistemlerinde .NET'i çalıştıran Mono bağımsız projesi bulunuyor. Mono ise .NET'i taklid eden bir platform.

Microsoft, açık kaynak .NET'in ilgili yazılım kütüphanelerinin kaynak olarak kullanılmasını umuyor. Bunun temelinde şirket ile çalışacak dış geliştiriciler dahi Mono arkasında bu proje için Linux ve Mac OS üzerinde çalışan .NET sanal makine sürümlerini oluşturmak bulunuyor.

Miguel de Icaza, Xamarin, Mono Projesi ve baş teknoloji kurucusu, ".NET ve başka bir şey arasında seçim yapmak zorunda kalan insanlar vardı. Bir çok insan için Linux üzerinde .NET uygulamalarını çalıştıramamaları kırıcı oldu". dedi.

Kaynak: Wired

BİR YORUM YAZIN


BENZER HABERLER

21.5.2011

Firefox 5 Beta 1 Çıktı!4465

8.6.2011

Chrome 12 Çıktı!3605