Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Sağlık Sektöründe Ilk Defa Söke Devlet Hastanesi Pardus Sistemine Geçecek 32763276 GÖRÜNTÜLEME

24.12.2015

Açık Kaynak

Rserit

Türkiye sağlık sektöründe ilk defa Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’nde Pardus işletim sistemine geçiş yapılacak. Geçtiğimiz aydan beri alt yapı ve uyarlama çalışmaları yapan TÜBITAK-ULAKBIM tarafından Söke Fehime Kocagöz Devlet Hastanesi’nde son kullanıcı eğitimleri başlatıldı. 2016 yılının ilk çeyreğinde Sağlık Bakanlığı yöneticilerinin teşvik ve desteğiyle Pardus kullanılmaya başlanacak.

Aydın Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Selma Özcan, yaptığı açıklamada; Pardus; linux işletim sistemi temelli, açık kaynaklı ve ücretsiz olan TÜBITAK-Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi(ULAKBIM) yönetiminde geliştirilen milli işletim sistemi dağıtımıdır. 2003 yılında geliştirilmeye başlanan Pardus günümüze kadar birçok yenilikçi teknolojiyi içerisinde barındırmış ve güncel ihtiyaçlara göre geliştirilmeye devam etmektedir. Açık kaynaklı olması bütün sistemin şeffaf olmasını sağlamakta, kaynak kodları görülebilmektedir. Bu da Pardus’un güvenilir bir işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Açık kaynak olmasının ikinci bir avantajı da kötü niyetli programcıların virüs, trojen gibi zarar verici uygulamaları yazmasına engel olmasıdır. Son kullanıcılar Pardus kullanarak bütün zarar verici uygulamalardan kurtulmuş olurlar. e-devlet uygulamalarına ve kurumsal belge yönetimi sistemlerine elektronik imza kullanarak rahatlıkla ve güvenle girilebilir. Pardus ile ilgili her türlü problemde 444 5 773 numaralı çağrı merkezini arayarak uzmanlardan yardım almak mümkündür. Pardus, LibreOfis gibi güçlü bir ofis yazılımlarını tam Türkçe ve ücretsiz sağlar. Böylece yazılar, sunumlar, hesap tabloları ve diğer gereksinim duyulan belgeler Pardus’la kolayca hazırlanabilir. Daha önce hazırlanmış belgeler de problemsiz açılıp güncellenebilir. Pardus uygulama depoları içerisinde yaklaşık 35 bin + uygulama paketini ücretsiz olarak kullanıcısına sunar. Pardus Türkçe bir işletim sistemidir. Kullanıcısına ana dilinde bilgisayar kullanımının rahatlığını sunar. Türkçe karakterleri de sorunsuz bir şekilde F ve Q klavye seçenekleri ile kullanılabilir. Ayrıca, gerek Pardus gerekse de LibreOfis uygulamalarıyla ilgili kitaplar ve eğitim setleri hazırlanmış olup ücretsiz olarak dağıtılmaktadır” dedi.

BAZI KURUMLAR PARDUS’U KULLANIYOR

Pardus sisteminin Milli Savunma Bakanlığı ve Istanbul Su ve Kanalizasyon Işletmesi tarafından uzun yıllardır kullanılmakta olduğuna dikkat çeken Özcan, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, bir çok belediye, üniversite ve ticaret odası tarafından da kullanım ve yaygınlaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi kapsamında dağıtımı devam eden etkileşimli tahtalar üzerinde de pilot çalışmalar sürdürülmektedir. Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından da Türkiye Büyük Millet Meclisine Sunulan 62. Hükümet Programında milli işletim sistemimiz Pardus Işletim Sistemine yer verilmiştir. Sayın Davutoğlu; ‘Milli işletim sistemimiz Pardus’un yeni versiyonu çıkarılmış olup, önümüzdeki dönemde kamu kurumlarında ve özel sektörde kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Mevcut ürünlerimizin tüm alt sistemleri de dahil tamamen yerlileştirilmesinin çok kritik olduğunun kullanım ve ihracattaki özgürlüğümüzün buna bağlı olduğunun farkındayız. Bu yöndeki faaliyetleri sanayimizi bütüncül şekilde değerlendirerek toptan kalkınma hamlemize de ivme kazandıracak bir entegre çalışma olarak yürüteceğiz’ şeklinde Pardus’a desteklerinin devam edeceğini belirtmiştir. 64. Hükümet Programında da 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Pardus Projesi tekrar hükümet programına girmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları lisanslı yazılım kullanmaktadır. Lisans ücretli işletim sistemleri, arka ofis uygulamaları, virüs yazılımları ve diğer yardımcı yazılımlar büyük miktarlarda maddi kayıplara ve bu ücretlerin yurt dışına çıkmasına sebep olmaktadır. Devlet Malzeme Ofisi Aralık 2015 fiyatlarına göre liSanslı işletim sistemi ve ofis yazılımları her bir kamu kullanıcısı için ilk yılında 2 bin 595 TL, ikinci yılında bin 819 TL ve üçüncü yılında 884 TL olmak üzere toplam 5 bin 298 TL maliyet getirmektedir. Bu maliyetlere virüs ve diğer yardımcı yazılımları eklediğimizde kullanıcı başı ortalama yıllık 2 bin TL maliyet oluşmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet

BİR YORUM YAZIN


BENZER HABERLER

11.11.2011

Fedora 16 çıktı!4234

16.1.2012

FreeBSD 9.0 çıktı3809