Bilişim Teknolojileri Alan Seçimi
Bilişim teknolojileri alanı içerisinde alan seçimi karmaşıklığa yol açıyor. Dolayısıyla karmaşık hale gelen mesele hangi dalı seçmeliyim sorunsalı oluyor. Dal seçiminde tek bir kural geçerlidir. Bu ise ilginiz olan bir dalı seçmenizdir. "Bu dal çok zor, yapamam" veya "bu dal mesleğe uygun değil, ayrıca bu dalda ne yapacaksın?" gibi söylentilerin sedalarını aldırış etmemenizi öneriyorum.
Bilişim teknolojileri alanı içerisinde 4 farklı dal bulunuyor. Hepsi birbirinin derslerini temelde olsa görüyor. Bu nedenle bütün dallar bir bilişimciliğin temelini oluşturuyor. Sizin dallarınıza göre branşınız o alan içerisinde kendinizi ilerletmeniz oldukça önemlidir. Temel olarak 4'e ayrılan bu dallar şöyledir:
-
Ağ Sistemliği
-
Web Tasarım ve Programlama
-
Veri Tabanı ve Programlama
-
Teknik Servis
Bu dallar hakkında derin ve detaylı bilgi vererek seçim de kolaylık sağlayacağım.Öncelik olarak ağ sistemliğinden başlayalım.
Ağ Sistemleri ve Yönlendirme
Ağ sistemliği, tamamıyla ağ teknoloji ve temellerinden oluşuyor. Sistem ve ağ uzmanlığında yürümek istiyorsanız bu alan harika bir daldır. Alan içerisinde Cisco ağ çözümleme teknolojileri üzerinde durulur. Oldukça ezber ve mantık isteyen bir daldır. Alandaki en önemli etmen (her alanda olduğu gibi) çözüm üretmektir.
Ağ sistemliğinde çeşitli ağ cihazlarını (router, switch...) tanıyacak ve onları yapılandırarak bir ağ içerisinde kullanabileceksiniz. Bir çok ağ terimide bulunuyor. Ağ terimlerini kolay unutamaycaksınız çünkü her seferinde karşınıza çıkacaktır. Ağ içerisinde olan hataları çözümlemeyi öğrenecek, bir ağı dinleyecek (sniffer), ağı yöneteceksiniz. Ayrıca ağın güvenliği de size dayanır. Bu dalda sunucu işletim sistemi dersini de göreceğiniz için ağ içerisindeki istemci ve sunucuları yönetebilecekiniz. Sunucu sistemi içerisine kuracağınız ISA veya Exchange Server ile mail sunucu yönetimi ve ağın yönetimi daha da kolaylaşacaktır.
Web Tasarım ve Programlama
Web ile iç içe olmak gözlerinizi ağrıtabilir. Web tasarım alanı içerisinde çeşitli tasarım ve kodlama (editör uygulamaları) programlarının derslerini alacaksınız. Adobe Flash, Fireworks, Photoshop, Dreamweaver gibi uygulamaların derslerini alarak kendinizi geliştirebilir, daha iyi bir tasarım ve bir web sayfası yapabilirsiniz. Tabi bu uygulamalar işin kolay kısmıdır.
Programlama da görebileceğinizi hatırlatmayalıyım. Web programlama dillerini iyi kavramanız gerekmektedir. Ne bu programa dilleri? Html, asp, php, aspx dilleridir. En temelli ve bir hayli kolay olan dil Html'dir, ancak yalnız olarak kullanılamaz. Yani kullanım alanı bulunuyor. Bir örnek ile Html ile bir yönetim paneli kodlayamazsınız. Veri tabanı içerisine dahil edilemez. Dolayısıyla yardıma asp, php veya aspx giriyor. Genel olarak okullar Asp veya Php öğretirler. 12. sınıfta ise aspx teknolojisiyle tanışırsınız ve Asp'nin zorluğu Aspx'de yoktur. Php ise ayrı bir zordur. Yalnız bu sizi korkutmasın, yalnızca kod yapılarını kavrayarak ilerleyeceksiniz. Bu da işinizi kolaylaştıracaktır.
Veri Tabanı ve Programlama
Nedir veri tabanı? En basit açıklama ile verilerin tutulduğu kayıt alanıdır. Bu dal içerisinde tamamıyla programlama ile içli dışlı olacaksınız. Çeşitli Microsoft veya Açık kaynak teknolojiriyle tanışacaksınız. Visual Basic ile temel atacaksınız. Daha sonra Visual Studio ailesiyle tanışacaksınız. Ancak bu dal tamamıyla matematik isteyen bir daldır. Çünkü çok fazla fonksiyon göreceksiniz.
Matematiksel düşünmeniz oldukça önemlidir. Bu düşünceyi programlama dilleri ile yazılıma çeşitli fonksiyonlarla dökmeniz ise sizin maharetinize kalan bir şeydir. Dal içerisinde tamamıyla ezber ve mantığın rüzgarı vardır.
Teknik Servis
Sanırım dallar içerisindeki en basit dal. Dal içerisinde kasa içerisindeki dahili bileşenlerin görevlerini, arızalarını veya üretilişlerini göreceksiniz. Kasalarla iç içe olacaksınız. Yalnız, donanım veya yazılım haberlerini iyi takip edip, incelemeniz gerekecektir. Matematiksel bir beyin gerekmiyor. Daha çok arızaları tanımlayıp, çözmeniz gerekmektedir. Bunun içinse donanınmların nasıl çalıştığını iyi anlamanız gerekmektedir.
Bu daldan mezun olan bir kişi kolayca iş bulabilir. Nedeni ise çevrede olan bilgisayar kullanımının artmasıdır. Kullanıcı sorunlarını gözetme, giderme ve memnuniyet oldukça büyük önem taşır.
Bütün dallar ayrı bir tutukunluktur. Şunu hatırlatmak isterim, dal içindeki işinizde sizi usta gösteren şey üniversite değil sertifikadır. Çeşitli sertifikalara sahip olarak (kendi alan ve harici dallar) iş yerlerine daha kolay alınabilirsiniz. Bunun haricinde bilgiliğinizin göstergeliğinde önemli bir rol oynar.
Dallarınızı seçerken "bu dal çok zormuş" diyerek girişmeyin, -muş ekini atın, araştırın. Bilmenizi isterimki zorluğun ne kadar üstesinden gelirseniz o kadar kolaydır.
Recep ŞERIT
Mesaj 10.06.2011 23:34:55 tarihinde Rserit tarafından düzenlenmiştir. Bilgilerinize.
Bu döneminde sonuna geldik, alan tercihleri başlayacak. 11. sınıfa geçmiş olan arkadaşlarımız için güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık Recep.
Selamlar.Bende BT ogrencisiyim.Yeni girdim bolume desek daha iyi olur sanirim.Benim merak ettigim bir kac konu var.Mesela ben ilerde asus gigabyte casper gibi firmalarda calismak isterim.Web tasarim gibi dallara girmeyi dusunmuyorum cunku internette ve disarda bir cok kurs var.Ornegin ben asus teknik servisinde calismak istiyorum.Okulumdan teknik servis bolumunden mezun olsam is bulabilirmiyim?Eger bu imkansizsa bu tur sirketler elemanlarini nasil aliyor? Universitede hangi bolumu tercih etmeliyim...Bunlari simdiden dusunuyorum.Konu hakkindaki bilgilerinizi paylasirsaniz sevinirim...
StormCrow şunu dedi: Selamlar.Bende BT ogrencisiyim.Yeni girdim bolume desek daha iyi olur sanirim.Benim merak ettigim bir kac konu var.Mesela ben ilerde asus gigabyte casper gibi firmalarda calismak isterim.Web tasarim gibi dallara girmeyi dusunmuyorum cunku internette ve disarda bir cok kurs var.Ornegin ben asus teknik servisinde calismak istiyorum.Okulumdan teknik servis bolumunden mezun olsam is bulabilirmiyim?Eger bu imkansizsa bu tur sirketler elemanlarini nasil aliyor? Universitede hangi bolumu tercih etmeliyim...Bunlari simdiden dusunuyorum.Konu hakkindaki bilgilerinizi paylasirsaniz sevinirim... |
Merhaba,
Teknik servis firmalarında çalışmak istiyorsan bölüm olarak uygun olanı Teknik Servis alanı olur. Iş olanakları gayet iyi. Yani bulabilirsin. Ancak şu var, bir bilişimcinin mutlaka sertifikası bulunmalı. Örneğin Teknik Servis alanı okuyan bir kişinin mutlaka CompTIA A+ sertifikan olmalı. Çünkü bu iş yerinde teknik servis elemanı olduğunun bir belgesidir. Ayrıca iş alımını da kolaylaştırır.
Üniversitede hangi bölüm kısmına gelince, eğer 4 yıllık okursan bir çok bölüm var. Puanına göre tercih yapıyorsun. Bilgisayar öğretmenliği, yönetim bilişim sistemleri, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği vb. gibi bir çok alan var. Seçim şu anlık erken olur. Ancak bil ki bilişim alanlarndan bir tanesini seçebileceğin alanlar mevcut.
Teknik Servis elemanı olman demek sistem ve ağdan veya diğer alanlardan mahrum bırakılman anlamına gelmez. Diğerlerini de ek olarak göreceksin.
Enes şunu dedi:
Merhaba, Teknik servis firmalarında çalışmak istiyorsan bölüm olarak uygun olanı Teknik Servis alanı olur. Iş olanakları gayet iyi. Yani bulabilirsin. Ancak şu var, bir bilişimcinin mutlaka sertifikası bulunmalı. Örneğin Teknik Servis alanı okuyan bir kişinin mutlaka CompTIA A+ sertifikan olmalı. Çünkü bu iş yerinde teknik servis elemanı olduğunun bir belgesidir. Ayrıca iş alımını da kolaylaştırır. Üniversitede hangi bölüm kısmına gelince, eğer 4 yıllık okursan bir çok bölüm var. Puanına göre tercih yapıyorsun. Bilgisayar öğretmenliği, yönetim bilişim sistemleri, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği vb. gibi bir çok alan var. Seçim şu anlık erken olur. Ancak bil ki bilişim alanlarndan bir tanesini seçebileceğin alanlar mevcut. Teknik Servis elemanı olman demek sistem ve ağdan veya diğer alanlardan mahrum bırakılman anlamına gelmez. Diğerlerini de ek olarak göreceksin. |
Aldigim bilgiye gore teknik servis bolumu benim okulumda kapatilmis.Mutlaka universite okumaliyim. Iyiki teknik bolume gecmisim cok iyi oldu... Bu arada bilgilendirme icin sagolun.
Teknik bölüm de programlama göreceğinden şüphen olmasın. Başarılar dilerim.