Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Windows'u Uzun Süre Sorunsuz Kullanmak Mümkün Değil! (Burak Göncü)

Merhabalar.
Sevgili dostum Burak'ın Windows hakkındaki tecrübelerinden yola çıkarak belirttiği birçok şey var. Windows'u uzun süre sorunsuz kullanmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Kendisi şöyle bir bilgilendirme yaptı:


Windows'u uzun süre sorunsuz kullanmak mümkün değil. Mesela bir güncelleme yükledim elle, bütün Windows Update bozuldu. Formatlık oldu makine. Format atıp aynı güncellemeyi kurdum, bir şey olmadı. Sistem kurtarma, geri yükleme gibi işlemlere 5 GB alan ayırıyor. Yeni bir bölüm olarak değil, SWAP var. Hiberfile.sys, SWAP, sistem geri yükleme gibi işlemler için 10 GB alan ayırıyor.

RAM ve SWAP ayrı şeyler. SWAP olmadan çalışmaz bazı şeyler. Same Page Merge olamayan veriler var. Mesela bir uygulamadaki görsel butonlar RAM'de çalışmaz. Bunlar SWAP'ta tutulur. Linux'ta KMS kapalı geldiği için çalışıyor. Ama Linux aynı uygulamayı daha çok RAM kullanarak açıyor. Bu sayede binaryler tamamen farklı. Binary bazında Linux o açığı üstün bir farkla kapatıyor.

Same page merge olayını araştırmanızı öneririm.

Windows'taki avantaj, SWAP için ayrı bir partition (bölüm) gerekmemesi. Ama dezavantajı SWAP için ayrı bir disk kullanamıyorsun, default ayarlarla artık. Windows'ta güzel şeyler var ama geneli çok kötü, buglı (hatalı) bir sistem.

Hala tahammul edebiliyor musunuz?


Teknik anlamda birçok ayrıntıyı bizlerle paylaştığı için Burak'a teşekkür ederiz.

Selamlar.

Developer.


 
Onur
Öğrenci
       
 79  
 160

Çok doğru söylemiş. Linux kullanmak daha keyifli ve anlamlı bence.

Open Source olmamış yazılımdan pek hayır görülmez.