Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

CPanel'de Veritabanı Oluşturmak

Merhabalar.
Linux sunucularında CPanel kullanılır ve CPanel içerisinde birçok farklı ayarlamalar mevcuttur. Tıpkı Plesk Panel gibi. Bunun gibi CPanel içerisinde veritabanı oluşturmak için de ayrı bir bölüm bulunuyor. Her yeni sürümü gelse de bu bölümde pek bir değişikliğe rastlanmıyor.

CPanel’i farklı dillerde kullanabilirsiniz. Ingilizce kullanırım; ama bu yöntemi değiştirmeyecek.

CPanel’e giriş yaptığınızda bir MySQL veritabanı oluşturmak isterseniz Databases (Veritabanları) kategorisi altında MySQL Database Wizard (MySQL Veritabanı Sihirbazı) seçeneğine tıklayın.

Veritabanı adım adım oluşturulur. Adı da üzerinde, sihirbazdır.
Birinci adım olarak veritabanı adı koyulur.

Kabul edilebilir bir ad koyduğunuzda bir tık verecektir.

Ardından veritabanınız için bir kullanıcı oluşturmanız gerekir. Kullanıcı adı ve şifre girildikten sonra Create User (Kullanıcı Oluştur) denilir.

Eğer şifre çok iyi olmasını isterseniz  Password Generator (Şifre Oluşturucu) butonuna basıp sizin için iyi  bir şifre koymasını sağlayabilirsiniz. Şifre minimum 7 karakterden oluşmalı. Sağlamlık derecesini de alt kısımda gösteriyor.

Oluşturulan kullanıcının bir de izinleri bulunuyor. Bu kullanıcıya tam yetki vermek isterseniz All Privileges (Tüm Haklar) diyebilirsiniz. Bu bölümü anlamanız için biraz SQL bilginiz olması gerekiyor. SQL üzerinde insert, update, delete (ki bunlara DML işlemleri denir), select gibi sorgulara yetkili kullanıcı veritabanı üzerinde verdiğiniz yetkiler kadar sınırlıdır.

Bu kısımda bir şey yapmayıp Next Step (Sonraki Adım) deyip de ilerleyebilirsiniz. Sorun çıkmaması açısından tüm yetkileri verebilirsiniz.

Tamamlandı. 4. Adımda veritabanı ve kullanıcının oluşturulduğunu görebiliyoruz.

Şimdi CPanel anasayfasından tekrar veritabanları kategorisi altında MySQL Veritabanları diyelim. Buradan oluşturduğumuz veritabanı ve kullanıcıları görebiliriz, üzerinde düzenlemeler yapabilir veya bunları silebiliriz.

Bu sayfa işlerin kısayolunun bulunduğu yer. MySQL veritabanı kullanıcısını silmek isterseniz alttaki Current Users kısmından oluşturulan kullanıcıda Actions bölümünden delete diyebilirsiniz. Yeni kullanıcı oluşturmak isterseniz MySQL Users kısmından Add New User bölümünden gerekli bilgileri doldurup  Create User diyebiliriz. Eğer ki yeni oluşturduğunuz kullanıcıyı veritabanına bağlamak istiyorsanız Add User To Database kısmından kullanıcıyı ve veritabanını seçip Add diyerek ekletebiliriz.

Current Database kısmından oluşturduğumuz veritabanları bulunuyor. Bu veritabanını silmek isterseniz de Actions kısmından delete diyerek silebiliriz.

Bu kadar! CPanel’de veritabanı oluşturmak gerçekten çok kolay. Yönetimi de öyle.
CPanel üzerinde veritabanı yönetiminin bir bölümünü göstermiş oldum. Umarım faydalı olmuştur.

Kolay gelsin,
Recep.

Developer.