Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Onur
Öğrenci
       
 79  
 160

Deli Bal

Doğu Karadeniz bölgesindeki ORMAN GÜLÜ (Latince'de Rhododendron, halk dili Komar) bitkisinden elde edilen baldır. Koyu renkli, acımtırak bir baldır. Içindeki "grayanotoxin" maddesinden dolayı doğal halusinojendir (rüya-sanrı gördüren).

Komar, Deli Bal
Komar

1700'lerde Karadenizden Avrupa'ya ihraç edilmiş, Avrupa'da içkilere karıştırılıp, kafayı bulmak üzere içilmiştir.

Nadir durumlarda bulantıya, uyuşukluğa, bulanık görmeye, bayılmaya, güçlü halüsinasyonlara, nöbetlere, ve hatta ölüme yol açabilir. Kan basıncınında ani düşmelere ve kalp atışında düzensizliklere neden olabilirmiş. Dünya üzerinde 700'e yakın orman gülü çeşidi olmasına karşın, yanlızca 3 çeşidi "grayanotoxin" içermekteymiş.

Çay kaşığı ile küçük miktarlarda, süte karıştırılıp yada kahvaltıdan önce tüketilirmiş. Fazlası zehirleyebilirmiş. Özellikle Trabzon ve çevresinde bulunan Deli Bal, tansiyon, şeker hastalığı, bazende aganigi naganigi işleri için kullanılmaktaymış.

Milattan önce 67 yılında Pontus kralı Mithridates, ülkesini fethetmeye gelen Romalı komutan Pompey 'in ordusunun yoluna bu Deli Bal kovanları koymuş. Askerler zehir etkisinde kalıncada, düşmana ağır kayıplar verdirmiştir.

Her ne kadar böyle etkisi olan neuro-toxinlerin piyasada satışı kanunlarca yasak olsada , Deli Bal Trabzon ve çevresinde istendiğinde dükkanlarda bulunabilen bir üründür.

Open Source olmamış yazılımdan pek hayır görülmez.