Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Linux ile Ilgili Bilinen Genel Yanlışlar

Merhabalar.
Sevgili dostum Burak Göncü, Linux ile ilgili genel bilinen yanlışlardan bahsetti. Sizlerle bunu paylaşmak istiyorum. Liste zamanla güncellenir.

"Linux ile ilgili bilinen genel yanlışlardan bahsedicem. Umarım teknolojiyi kullanıp değerlendirmek yerine fanboyluğunu yapan arkadaşlara faydası olur.

1) Linux bir işletim sistemi değildir.
2) Linux bir işletim sistemi çekirdeğidir.
3) Çekirdek runtime'ı kapsamaz (Yani çekirdek uygulamalarınızı çalıştıran kısmı kapsamaz)
4) Windows'ta bahsettiğimiz virüsler ve zararlılar, runtime ile ilgilidir.
5) Linux'ta bu virüslerin bulunmamasının tek nedeni %1'lik pazar payı.
6) Burası çok önemli: Android'de her rootladığınız cihazda, o cihazın çekirdeği ile ilgili bir güvenlik açığı bularak tam yetki sağlarsınız.
7) Hiç bir Windows Phone cihazda bu şekilde çekirdek açığı bularak tam sistem erişimi daha sağlanamadı.
8) Şuanki durumda Windows NT çekirdeği, Linux'tan daha güvenli.
9) Fakat Windows'un runtime kısmı zararlı dolu.
10) Linux çekirdeği ile çalışan onlarca distro var. Büyük distrolar dışında ortada bulunup bolca kullanılan diğer distrolar verilerinizi tamamen çalıyorsa da anlamanızın bir yolu yok.
11) Örneğin geçen senelerde Anonymous OS ismi altında spyware içerikli bir distro yayınlandı ve hala bunu indiren ve indirme linki arayan insanlar var.
12) Çoğu zaman desktop environment'inize göre bilgisayarınızın hızlı ya da yavaş olduğunu söylüyorsunuz. Bunun çekirdek ile ilgisi oldukça az.
13) Windows'ta hala driver kuruyoruz diyerek şikayet ediyorsunuz, fakat ekran kartınızın en iyi şekilde çalışması için Linux çekirdeği ile çalışan sistemlere de üretici sürücülerini kuruyorsunuz. Demek ki üretici sürücüleri gerçekten bir şey ifade ediyormuş.
14) Açık kaynak kodlu ve herkes tarafından kullanılabiliyor olması, kötülerin de eline geçmesi anlamına geliyor. Bu nedenle Linux olan her şey mükemmel güvenli değil."

Umarım faydalı olmuştur.



Mesaj 12.06.2015 12:46:41 tarihinde Rserit tarafından düzenlenmiştir.

Developer.