Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

CNAME Redirect ve Web Redirect Farkı

Selamlar,
DNS redirect ve normal web redirect arasındaki farkı açmak için bir konu özetledim.

CNAME kayıtları hakkında
CNAME kaydı, tüm RFC uyumlu DNS sunucuları tarafından desteklenen standart bir "DNS kaydı"dır. CNAME, Canonical Name kaydının kısaltmasıdır ve esas olarak başka bir alan için bir takma addır. Kullanıcıların anlaşılabilir alan adları kullanarak istekte bulunulan sunuculara ulaşılmasını sağlar. Takma ad daha iyi bir tanım diyebiliriz. IP adresleri, TTL vb. gibi tüm bilgiler, işaret ettiği FQDN (tam etki alanı adı) ile tanımlanır ve takma adın aynı etki alanında olması gerekmez.

Ne gibi avantajı var?
Tek bir IP adresinden üzerinden birden fazla servis çalıştırıyorsanız CNAME çok kullanışlıdır. Örneğin, "atakdomain.com" alan adınız altında farklı hizmetleri çalıştıran 185.46.40.10 numaralı IP adresini barındıran bir sunucunuz varsa, atakdomain.com için bir 'A' kaydını 185.46.40.10 olarak girebilirsiniz. Daha sonra www, ftp, mail vb. gibi diğer tüm DNS kayıtları için CNAME kayıtları oluşturun, onları bilisimlife.net'e yönlendirin. Bu iki amaca hizmet eder.

1- IP değişirse bunu gerçekten kolaylaştırır, yalnızca bir tane A kaydı düzenlemesi yapmanız gerekir.
2- E-Posta istemcilerinde her yerde değişiklik yapmak zorunda kalmadan işleri daha sonra başka bir sunucuya taşımayı kolaylaştırır.

CNAME'nin bir diğer avantajı, bir takma ad olduğundan, aynı zamanda maskelenmesidir. CNAME için yaygın olarak kullanılan bir kullanım CDN'dir. Örneğin, atakdomain.com adresini recep-1234.bilisimlife-CDN.com olarak gösterebilir. Bu CDN şirketine DNS üzerinde tam denetim sağlayarak, IP'yi istedikleri gibi değiştirmelerini veya GEO DNS vb. yapmalarını sağlar.

Peki o zaman web redirect nedir?
Bunu ayrı olarak ele alalım. Bir web yönlendirme, kullanıcının adres çubuğuna girdiği URL'yi dönüştürmenizi ve tamamen farklı bir hedefe göndermenizi sağlar. Örneğin, www.bilisimlife.com yazan biri http://bilisimlife.net/forum.html adresine yönlendirilebilir. CNAME de aynı işi yapabiliyor ancak "web yönlendirme"nin farkı nedir? Bir CNAME kaydı URL'nin sonunda /forum.html gibi adresleri veya sayfaları desteklemez. Sadece host olan URL'yi kabul eder.

Web yönlendirmemizi kullanmanın bir başka yararı https ile başlayan bir URL'ye bir kullanıcı gönderebilmenizdir.

Bkz: http to https 301 redirect

Ayrıca URL adresinin içerisine sorgu dizeleri ({R:1} gibi) unsurları ve benzerleri gibi başka unsurlar içermesini sağlayabilirsiniz, bu yüzden çok yönlüdür. Burası çok önemli: Bir web yönlendirmesinin yapmadığı tek şey, www.bilisimlife.net gibi orijinal etki alanını gizlemektir. Bunun nedeni bir takma ad değil, gerçek bir yönlendirmedir. CNAME de bu işi yapıyor, alan adını gizliyor.

Öte yandan web yönlendirmemiz standart bir DNS kaydı türü değildir, popüler bir istek olması nedeniyle müşteriler için oluşturulan bir özelliktir. Kullanıcıların gitmelerini istedikleri yere güvenle yönlendirme için, sağlayıcının (Atak Domain gibi) sunucusu üzerinde işaret edilen gizli bir 'A' kaydı oluşturarak arka planda çalışır. Bu özelliği biraz açalım.

Bizim bir sunucumuz var ve bu sunucuya ait DNS kayıtları var. Müşteri yönlendirmek istediği domaini yazıp istekte bulunduğunda, bahsi geçen domain adresi alan adı sağlayıcısının (yani bizim) DNS adresleriyle güncellenir. Sunucu üzerinde bir A kaydı oluşturulur ve kayıtta yönlendirilecek adres girilidir.

Özetle: CNAME bir DNS protokolüne ait kayıt türüdür ve alan adının gizliliği için takma ad girilmesini sağlar. Web yönlendirme ise takma ad özelliği olmayan, işi sadece bir web sitesini diğerine yönlendirmek olan, firmaların bir yazılım sayesinde DNS kayıtlarından faydalanarak yaptıkları bir özelliktir. Yani birisi protokol kaydı, diğeri ise bir özellik.

Umarım anlaşılmıştır.

İyi çalışmalar,
Recep.


Bu gönderiyi 30.07.2019 15:12:42 tarihinde Rserit düzenledi.

Developer.