Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1029  
 278

Root yetkisi ve kullanıcı yetkileri

Merhabalar.
Genellikle olmasa da kurulum esnasından unutulan bir şeyden bahsetmek isterim. Nadir rastlanıyor ama yine de görülüyor. Örnek bir dağıtım ile, Pardus'ta güncelleme yaparken, kullanıcı oluştururken ve diğer alanlara girerken bazen "yetkiniz yok" demekte. Peki bunun sebebi ne? Kendi kurduğumuz sistemde yetkimiz bulunmuyor? Normalde yetkiniz yok demesi, bir işlem esnasında sorulan bir parolayı yanlış yazmaktır. Ancak parola sorma ekranı gelmiyorsa, direk olarak yetkiniz yok diyorsa, işte orada ufak bir sorun var.
Sorunun kaynağı, dağıtımı kurulum esnasında kullanıcı hesabı oluştururken root yetkilerinin atanmasının unutulması. E haliyle atanmayan yönetici parolası olmadığından işlevleri yapamazsınız. Gel gelelim, kullanıcı hesapları alanına girdiğinizde buradan yetki atayabilirsiniz ancak buna da yetkiniz yok. Çünkü root şifreniz yok. Ancak konsol üzerinden root olarak bu tür işlemler yapılabilir. Yani, Pardus'ta olsun, diğer dağıtımlarda da olsun, varsayılan olarak root kullanıcı hesabı pasif olduğu için, root yetkisi ile bilgisayardaki işlemleri sadece komutlar ile yapabilirsiniz. Veya ökten bir çözüm ile yeni bir kurulum yapıp, kullanıcı hesabını oluştururken, yetkili kullanıcı kutucuğunu işaretlemek. Tabii bu uzun iş. Kısa olan kısmı da var. Yönetici izin hakları alacağız, yani sonradan yetki alacağız. Bunu yönetici şifresiyle yapacağız, hesabın yetkisi olmasa bile yönetici şifresi iş görecektir.Pardus gibi PiSi destekleyen dağıtımlarda konsola girip, aşağıdaki komutları yazın:

su
pisi install sudo
gpasswd -a kullanıcı_adınız wheel

Bu işlemler bir iş görmezse eğer, Pardus'un hata kayıtları sayfasında şurada aynı sorun yaşanmış. Birde oraya bakın. Eğer hata sayfasındaki işlemler de iş görmezse, işlemler konsol üzerinden yapılacak çözüme ulaşılır. Örneğin, paket deposunu güncellemek istiyorsanız konsola girip ilk önce su komutunu verip enter'a basın. Şifrenizi yazın, ardından sudo pisi up komutunu verin. Böylelikle paket yöneticisini güncellemiş olursunuz. Konsol üzerinden yönetim biraz deneyim istiyor, ben bunları çekemem diyorsanız yeniden kurulum yapmanızı tavsiye ederim.

Eğer kullanıcı yetkileri sorunu, Ubuntu, Fedora, openSUSE gibi dağıtımlarda meydana gelmişse onun işlemleri farklı. Ancak taktik yine aynı. Konsolu açıp aşağıdaki komutları girelim:

sudo passwd root |kurarken ayarladığınız şifreniz| |yeni root şifreniz| |yeni root şifrenizi doğrulayın|

Bu adımları ufak resim çerçevesinde göstermek gerekirse:


Yeni root şifresi atanıldıktan sonra işlemler rahatlıkla yapılabilir, hatta kontrol panelinden kullanıcı yetkilerini de düzenleyebilirsiniz.

Kolay gelsin.

Recep ŞERIT



Mesaj 01.07.2012 13:11:54 tarihinde Rserit tarafından düzenlenmiştir.

Developer.