Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Plesk Panel'de Veritabanını Yedekleme

Plesk Panel üzerinden yeni bir veritabanı oluşturmayı burada görmüştük. Oluşturulan bir veirtabanını düzenli olarak yedeklememiz gerekir. Aksi halde istenmeyen bir durumda veri kaybı yaşayabiliriz. Düzenli olarak alınan veritabanı yedekleriyle böyle bir durum olsa bile tekrardan aldığımız veritabanı yedeğimizi geri yükleyebiliriz.

Plesk Panel üzerinden çokta farklı olmayan işlemlerle veritabanımızı basit bir şekilde yedekleyebiliriz. Öncelikle panel üzerinden giriş yaptıktan sonra veritabanı kısmına girelim.



Ardından önceden oluşturduğumuz veritabanına tıklayalım. Eğer istersek kısayoldan resimde de gösterildiği gibi sağ köşedeki Web Admin butonuna basarak veritabanımıza gidebiliriz. Şimdilik veritabanına tıklayalım.



Veritabanı için oluşturulmuş kullanıcı bölümüne girmiş bulunmaktayız. Buradan üst tarafta yer alan Web Admin butonuna tıklayalım.



Karşımıza panel haricinde görmediğimiz alan geldi. Burası phpmyadmin bölümü. Buradan oluşturduğumuz veritabanını yönetebiliyoruz. Veritabanı üzerinde istediğimiz işlemi buradan yapıyoruz. Ancak bizim buradaki tek amacımız (şu an için) veritabanını yedeklemek. Bunun için sol tarafta görmüş olduğunuz veritabanı üzerine tıklayalım.



Tıkladığımızda karşımıza veritabanı tabloları ve nitelikleri gelecektir. Buradan veritabanını dışarı aktarmamız (yedeklemek) için üst taraftaki sekme kısmından Dışarı Aktara (Export) tıklayalım.

 


Karşımıza dışarı aktarma seçenekleri gelecektir. Buradan SQL tipi varsayılan olarak seçili (veritabanı türümüz o olduğu için). Ancak seçeneklerimiz bol, istersek XML, PDF gibi uzantılarla da yedekleyebiliriz. Alt kısımda dosya olarak kaydet bölümü var. Burada kaydedeceğimiz uzantıyı seçebiliyoruz. Eğer zip, gzip gibi uzantılarla yedeklersek sıkıştıracağı için boyutu düşük olarak bilgisayarımıza inecektir.

Yan tarafta bulunan yapı – veri gibi seçenekler varsayılan olarak kalsın, eğer SQL üzerinde kendinizi geliştirebilirseniz bunları da rahatlıkla anlayabilir, istediğiniz seçenekte dışarı aktarabilirsiniz.

Bizim zip olarak veritabanını yedekleyebilmemiz için alt taraftan zip’i seçip, sağ alt köşeden git butonuna tıklamamız yeterli olacaktır.



Web tarayıcımız dosyayı nereye kaydedeceğini sorduğunda da istediğiniz yere kaydederek dosyayı bilgisayarınıza indirin. Böylece veritabanını da yedeklemiş bulunmaktayız. Farklı şekillerde de veritabanını yedekleyebiliriz. Örneğin çeşitli yazılımlarla phpmyadmin’e bağlanarak sql veritabanımızı da yedekleyebiliriz. Bunlar biraz daha ileri düzey olduğu için işin en basit yanını anlatmak daha mantıklı olanıydı.
Kolay gelsin.

Recep ŞERIT

Developer.