Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Cisco Router'da RIP Yapılandırması 1096110961 okunma

05.11.2018

Ağ Sistemleri

Rserit

Bir ağda, iç yönlendirmeleri yapmak RIP gibi protokollere aittir. Routerlar üzerinde bu yapılandırmayı sağlamak da çok zor değildir. Eğer ki RIP protokolü ile yapılandırma sağlanmazsa, iki ayrı ağ hiçbir şekilde birbirleriyle iletişim sağlayamayacaklardır. Yalnızca iki yapılandırılmış router birbiriyle iletişim sağlayacaktır.

Bu yapılandırma için örneğimiz aşağıdaki gibidir.



Herhangi bir router’ı açıyoruz. Router üzerinde global konfigürasyon moduna geçip, router rip komutunu yazıyoruz. Bu komut bizi router rip yapılandırma bölümüne geçirecektir.



Bu komut girildiğinde RIP işlemi başlar. Ağdan gelen paketler dinlenilir. Bu bölüme hangi ağa ait yayınların alınacağı ve yönlendirme bilgilerinin gönderileceği belirtilmelidir. Bunun için network komutunu kullanırız. Örneğin network 193.168.2.0

Bu komut girildiğinde RouterA, artık 193.168.2.0 ağıyla iletişimde olabilir. Ancak o ağ, RouterA ile iletişimde olamaz. Bunun için de RouterB’ye RouterA’nın yönlendirme bilgisi eklenilmelidir.




Bakın yalnızca ip adresini yazdım, alt ağ maskesini belirtmedim. Çünkü RIP alt ağ maskesine bakmaz, yani yayınlamaz. Bilgileri alan bir ağ yöneticisi ip adresini alır, sınıfını belirler, ona göre alt ağ maskesini yazar. RIP bu görevi üstlenmez.

Bu ağın iletişime geçmesi için iki router’a da fastethernet portlarındaki ip adresleri ve serial portlarındaki ip adresleri eklenilir.



Bir ip adresini yanlışlıkla eklediniz ya da kullanılan ip adresini artık kullanmamasını istiyorsanız o zaman no network ip_adresi komutu kullanılır.



RIP yayınlarının göndermek istemediğiniz portları olabilir. Gereksiz trafiği engellemek için o portlara yayın göndermesini istemeyebilirsiniz. Bunun için passive-interface Serial0 komutu girilir. Serial0 yazan yer, serial portun adıdır.

Örnek olarak benim ağımdaki router’da Serial0/2/0 portuna göndermek istemiyorsam, passive-interface Serial0/2/0 komutunu girerim.



Show ip protocols komutunu girdiğimizde hangi protokolü kullandığımızı görebiliriz. Bu komut girildiğinde rip yazdığını görebilirsiniz.



Hangi protokolle yönlendirildiğini bir yukarıdaki resimde gördük. Şimdi show ip route protokol_ismi diyerek rip protokolündeki yönlendirilmiş ip adreslerini de görebilirsiniz.

Yani show ip route rip komutunu girmeliyiz.



show ip route rip dediğimizde bir çıktı elde ediyoruz. Çıktımızı şöyle aldığımızı varsayalım:


R    192.168.1.0/24 [120/1] via 10.0.0.1, 00:00:08, Serial2/0


Cümlenin başındaki R harfi, RIP protokolü ile yönlendirildiğini gösterir. Görülen IP adresi, karşı ağın adresidir. Köşeli parantezdeki değerlerin ilki yani 120, yönetimsel uzaklığı ifade eder. RIP için 120’dir. Ikincisi ise yani 1 olanı, metrik değeridir. 00:00:08 zamanı belirtir. Yönlendirme bilgisini ne zaman aldığını gösterir. Serial2/0 yazan yer ise hangi arayüz ile aldığını belirtir.

RIP geliştirilerek RIPv2 çıkartıldı. Örneğin RIP’te alt ağ maskesi girmiyorsak, RIPv2’de giriyoruz çünkü yayın yapıyor.  RIPv2 sürümüne geçmek için ise RIP yapılandırma yerinde version 2 komutu yazılması yeterli.



Show running-config komutunu girdiğimizde yönlendiricideki tüm ayarlamaları görebiliriz.

Görüldüğü üzere RIP son derece basit bir protokol. Ağ içerisinde nasıl yapılandırıldığını görmüş olduk.

Kolay gelsin.

Recep ŞERIT


BİR YORUM YAZIN