Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

VirtualBox'ta Yeni Makine Oluşturmak 37633763 okunma

05.11.2018

Sanallaştırma

Rserit

VirtualBox üzerinde yeni bir sanal makine oluşturulması oldukça basit ve kolay aşamalardan geçer. Çoğu aşamada tercih meselesi vardır. Oracle, VirtualBox'ın dizayn edilişinde, neredeyse her sürümünde ayrı bir kolaylık getiriyor. Bu bizler için ayrı bir avantajdır. Ancak makine oluşturulmasında bazı hatalar ile karşılaşırız. Doğru adımlarla doğru bir şekilde oluşturulmasında hiçbir problem çıkmayacaktır.

Yeni Makine Oluşturma

VirtualBox'ı açalım.

Açtığımızda, yeni (new) adlı bir buton bulunuyor. Buraya tıklayarak yeni bir makine oluşturma sihirbazını çalıştırabiliriz.

Sihirbaza hoş geldiğimizi, ileri butonuna tıklayarak diğer sayfaya geçebileceğimizi bildiriyor. Ileri (next) diyelim.

 

Oluşturacağımız sanal makinenin adını ve kuracağımız işletim sisteminin türünü seçmemizi isteyen bir sayfaya geldik. Burada seçeceğimiz işletim sistemi ve türüne göre sistemin gereksinimlerini otomatik olarak karşımıza diğer sayfalarda getirecektir. Örneğin Windows XP yükleyecekseniz 192 MB Ram yeterlidir diyor. Ancak Windows 7 yükleyecekseniz, 512 MB olmalıdır diyor. Ancak bu gereksinimleri elle de belirtebildiğimiz için çok fazla bir önemi yok. Makine ismini, işletim sistemini ve versiyonu belirtelim (Örn: Isim: XP OS: Microsoft Windows Versiyon: Windows XP). Belirttikten sonra ileri diyelim.

Sanal makinemizin kullanacağı ram miktarını belirtiyoruz. Belirttiğim gibi, işletim sisteminin türüne göre bu adımda varsayılan biçimde verilmiş. Daha fazla veya daha az da yapabilirsiniz.

Sanal makinemizin bir de sanal hard diski olmalı. Bu yüzden bir hard disk oluşturacağız. VirtualBox'ta hard diskin uzantısı .vdi'dir. Bu uzantıya göre diskler biçimlenir. Bunun için bu adımda Create new hard disk (Yeni hard disk oluştur) diyoruz. Ancak daha önceden kullandığımız varsa Use existing hard disk (seçeneğini belirterek, hard diskimizi gösteriyoruz.


 

Yeni bir disk oluşturma sihirbazı sayfasındayız. Bu kısmı ileri diyerek geçelim.

Depolama tipini belirtmemiz gerekiyor.

Dinamik olarak genişleyen kalıp: Belirttiğimiz hard disk boyutunda (Örn: 10 GB) kullandığımız kadarını gösterir. Misal vermek gerekirse, sanal makinede 2 GB'lık bir alan kullanılıyorsa sisteminizin gerçek hard diskinde size 10 GB olarak değil, 2 GB olarak gösterir. Dinamik olduğu için genişleyebilir; sınırına kadar.

Sabit boyutlu depolama: Belirttiğimiz hard disk boyutunu kaplayan depolama türü. Misal, sanal makinede 10 GB'lık bir hard disk oluşturduysak, bu diskin oluşturulduğu klasör içinde yine 10 GB olarak görülür, kullandığı kadarıyla değil.

Dinamik olarak genişleyen kalıp genellikle kullanılır çünkü avantajlı olanı odur.

Bu kısımda oluşturacağımız diskin boyutunu belirtiyoruz. Seçmiş olduğum sistemin türüne göre varsayılan olarak bana bir boyut verdi. Bu boyutu 2 Terabyte'a kadar yükseltebilirim. Şayet 10 GB yeterli olacaktır. Dilerseniz konum kısmından da .vdi uzantılı diskin nereye kaydedileceğini belirtebilirsiniz (varsayılan olarak Belgelerim'e veya kurulu olduğu alana kaydediyor). Boyutu belirlediysek ileri diyelim.

Sanal hard disk oluşturma sihirbazı, yapmış olduğum işlemleri özetledi. Bitir diyerek hard disk oluşturmasını sağlayalım.

 En son adım olan sanal makine oluşturma sihirbazı bize yaptığımız işlemlerin özetini gösteriyor. Bitir diyerek makineyi oluşturmasını sağlayalım.Sanal makine oluştuktan sonra bir kısım ayarları yapılır. Bu ayarlardan sonra makine başlatılır ve kullanılır. Ayarlar biraz karışık gibi gözükse de kolay olarak bir makale üzerinde göstereceğim. Görüşmek dileğiyle.

Recep ŞERIT



BİR YORUM YAZIN