Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

C# ile Veritabanı Bağlantısı 63556355 okunma

05.11.2018

Programlama

Rserit

C# üzerinden veritabanı bağlantıları hangi projeden çalışırsanız çalışın aynıdır. Çünkü kütüphane ADO.NET teknolojisidir. ASP.NET üzerinde bağlanımını burada göstermiştim. Windows Form Application üzerinde de küçük bir örnekle bağlantıyı göstereceğim. Aynı işlemler ancak kullanımı biraz farklı olacak.

 Elimizde bir veritabanı olsun ve içerisinde birkaç tablo ve veriler olsun. Amacımız veritabanına bağlanıp bu verilere ulaşmak. O halde yapmamız gereken ilk şey bağlantı cümlesi oluşturmaktır. Bunun için ise SQL veritabanına bağlanmamız için gerekli kütüphaneyi çağıracağız.

 Bir konumuza temel giriş için küçük bir örnek yapalım. Formumuzda bir butonumuz olsun, butona tıkladığımızda veritabanına başarıyla bağlandığımızı söylesin.

 Form ekranımız aşağıdaki gibi olacaktır. Yalnızca bir button eklememiz yeterli.

Adım adım ilerleyelim, 1. adım:

 System.Data ve System.Data.SqlClient

 Ilk yapacağımız iş bu iki kütüphaneyi çağırmaktır. Her iki kütüphane de veritabanı üzerinde işlemler yapmamızı sağlayan metotları kullanma imkanı veriyor.

 Kütüphanemizi çağıralım.

Şimdi…

Bu uygulama için ilk adım olarak ConnectionString yazarak veritabanına bağlantı kuralım. Bilindiği gibi birçok connectionstring yazma metodu var. 

Genellikle kullanılan metod şu:

Data Source= Recep;Initial Catalog=myDatabase;Integrated Security=True

Data Source: SQL Server Name kısmıdır.
Initial Catalog: Veritabanımızın ismidir.
Integrated Security: Bağlantı güvenliğidir.

Örnek ile benim SQL Server name aşağıdaki gibi (SQL Server’ı açtığımızda karşımıza çıkan pencerede yazar, ya da oturum açtığımızda sol üst köşede belirtir):

Eğer SQL Server kullanıcısı olan “sa” kullanıcısıyla giriş yapmışsak Windows authentication kullanıcısını yazmak zorunda değiliz. O halde cümlemiz şu halde de olabilir:

Data Source=RSERIT;Initial Catalog=myDatabase; User ID=sa; Password=sifre;Integrated Security=True

 Şimdi connectionstringimizi yazalım.

Not: ConnectionString’e her yerden erişmek için genellikle “public partial class Form1 : Form” bloğunun altına yazılır. Aşağıda yazdığım yere dikkat ediniz. Isterseniz yalnızca bağlanmak istediğiniz yere de yazabilirsiniz, kolaylık açısından form bloğu altına yazılır.

 ConnectionString’de tamam.

Şimdi form ekranına gelelim, button’a çift tıklayıp button_click’i etkinleştirelim. Butona bastığımızda bize MessageBox ile bir bildiri yazmasını istiyorsak bu şekilde olmalı.

Şimdi ConnectionString’de oluşturduğumuz bağlantı nesnesini çağıralım. Bağlantımızı açmamız gerekiyor.

 Baglantim.Open();    // diyerek bağlantımızı açacağız.

Ardından bildiri için:

MessageBox.Show(“Başarıyla veritabanına bağlandınız.”);   // diyerek bildirimizi vereceğiz. 

Aşağıdaki gibi.

Projemizi çalıştıralım ve butona tıklayalım. Sonuç ortada. 

Bu şekilde veritabanına bağlanma mantığını da öğrenmiş olduk. Unutmamak gerekir, butona tıklandığında bir sonuç vermiyorsa connectionstring’te bir problem var demektir. Bilgilerin doğru girilmesi gerekiyor.

Bu konuyla ilgili örnek veritabanı uygulamaları için buraya tıklayınız. Böylelikle bu bilgilerin üzerine daha da bilgiler ekleyerek Data.SqlClient sınıfı metotlarını görmüş olacaksınız.

Kolay gelsin.

Recep ŞERIT



BİR YORUM YAZIN