Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

HP ProLiant Server'da RAID Yapılandırması 1566815668 okunma

Server sistemlerinde hız ve kapasite fazlasıyla mühim bir mesele olduğundan gelişen teknolojiyle birlikte yazılım sistemleri de değişiyor. HP de bu sektörde öncü firmalardan birisidir. Bu makalemizde HP Server üzerinde RAID yapımını anlatacağım. Baştan belirtmek isterim ki bu makaleyi HP ProLiant ML310E G8 v2 server makinesi üzerinde hazırladım. HP Server’larda anlattığım ayarlar mevcuttur. Çünkü geliştirilen yazılım aynı.

HP Smart Array’in yönetimini Intelligent Provisioning ekranından göreceğiz.

RAID, sunucu sistemlerinde depolama teknolojilerinde kullanılıyor. Birden çok diski tek bir disk gibi gösterebilir. RAID 0-1-5 bulunuyor. Hangisini isterseniz yapabilirsiniz. Örnek olarak hazırladığım server’da 2 adet 1 TB disk bulunuyordu. Bunlarla RAID 0 ve RAID 1 yapabiliriz. RAID 0 daha mantıklı olacağından bu makalemizde HP Server üzerinde RAID oluşturmayı anlatacağım.

HP Server makinemizi açtığımızda POST ekranı kısmında bizlere seçenekler gelir.

Başlangıç notu:  Disk türünü RAID yapmamız gerekiyor. Çünkü bu işlemlerden sonra RAID diske sistem kurulumu oluyor. Haliyle sistemin RAID olarak seçilmesi gerekiyor. Bu işlem ise RBSU ekranına gelip SATA Controller kısmından HP Smart Array Controller seçilerek yapılıyor.

F5’e basarak direk olarak HP Smart Array Controller kısmına giriyoruz. F9 tuşuyla RBSU (ROM-Based Setup Utility – Setup) ekranına girebiliriz. Ancak bunlardan ziyade RAID yapmak için (BIOS ekranından Sata Controller ayarlını yaptığınızı sayıyorum) F10 tuşuyla Intelligent Provisioning ekranına girelim.

Eğer server’ı ilk kez açıyorsak kayıt ettirmemiz  gerekecektir. Register ayarlarını tamamlayın. Register.hp.com üzerinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Kayıt işlemi tamamlandığında iki seçenekle karşılaşırız: Configure and Install ve Perform Maintence.

Configure and Install: DVD-RW üzerinde takılı olan DVD’deki sistemi algılar ve konfigüre ettirir. Ardından sistem kurulumunu sağlar. Büyük kolaylıktır.

Perform Maintence: Sunucumuzun bütün kişiselleştirme ayarları buradadır. Donanımları buradan yönetebiliriz.



RAID yapabilmek için Perform Maintence kısmına girmemiz gerekiyor. Buraya girip HP Disk Storage  (HP Smart Array Controller) kısmına tıklayalım.

Karşımıza HP Smart Storage Administrator ekranı geliyor.
Bu ekranda Server ve RAID Controller(s) kısımları bulunuyor. Sunucumuz belli.  Array Controllers kısmındaki Dynamic Smart Array RAID diske tıklayalım.

Karşımıza seçenekler çıkıyor. Bu ekranı sizlere detaylı açıklayayım.

Controller Devices kısmında Arrays ve Unassigned Drives bulunuyor. Array olmadığı için yanında bir değer belirtmedi ama henüz işlem görmemiş aygıtım olduğu için Unassigned Drives’ın yanında 2 yazıyor. Yani 2 adet sürücüm var. Tools kısmından lisans yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. Bunlarla birlikte RAID seçeneklerine gelince…

Create Array:  Seçilen fiziksel sürücülerden RAID disk oluşturur. Bir RAID disk oluşturduktan sonra belirlenilen alan kadar logical devices oluşturur. Yani seçilen diski logical yaparak sistem için kullanıma sunar. Bir logical sürücüsü hali hazırda var olan bir array’e oluşturulamaz.

Create Arrays with RAID 0: RAID 0 yöntemi kullanarak bir Array (dizi) oluşturur. Bu seçeneği create array altında da görebilirsiniz. Orada da RAID 0 veya RAID 1 seçenekleri mevcut.

Set Boot Controller:
Boot edilecek sürücüyü belirler.

Set Read Cache Size: Okunulacak önbellek boyutunu belirler.

Manage Device Identification LED’s: Fiziksel sürücülerin LED’lerinin yanıp yanmamasını buradan ayarlayabilirsiniz.

Henüz yeni bir disk oluşturacağımızda Create Array seçeneğine tıklayalım.

Array için seçilecek diskleri seçmemizi isteyen bir ekranla karşılaşıyoruz. Aşağıdaki resimden de görüldüğü gibi server’da 2 adet SATA disk bulunuyor. Bunların her ikisini de seçiyorum. Sizler de tüm diskinizi seçmenizi öneririm. Çünkü bütün disk kullanılarak bir array oluşturulduğunda depolama farklılaşıyor. Örneğin tek bir yönetimi oluyor.

Diskleri seçtikten sonra Create Array diyoruz.

Array oluşturuldu. Şimdi ise bu array’de olan disklerden logical drive oluşturacağız. Yani kullanıma sunacağız da diyebiliriz.

Karşımıza RAID seçenekleri çıkıyor. Burada RAID level belirleyerek RAID’in kapasitesini belirliyoruz.

RAID Level kısmında RAID 0 ve RAID 1 seçenekleri bulunuyor.
RAID 0 yapmanızı öneririm.
Nedenini şöyle anlatayım. Aşağıdaki resimde RAID 1 seçili. RAID 1 seçiliyken maksimum boyut, strip size gibi değerler değişiyor. Örneğin RAID 1’de maksimum miktar 256 KiB olarak belirtiliyor. Ancak bu miktar RAID 0’da 512 KiB. RAID 1’de Size kısmında maksimum boyut 1 TB iken bu RAID 0’da seçtiğiniz disklerin toplam miktarı kadardır. Yani iki disk seçtik, ikisi 2 TB ediyor. RAID 0 tamamını kullanabilir.

Bu yüzden RAID 0 yapmanızı öneriyorum.

Size kısmından Custom Size vererek de özelleştirebilirsiniz ancak maksimum değeri tercih ediyorum.

Ayarlamaları yaptıktan sonra Create Logical Drive diyelim.



Işlem öncesi özet karşımıza geliyor. Yanlış da yapmış olabiliriz, bunun için yaptıklarımıza bir bakalım.
Kontrol bittiyse finish diyerek işlemi bitirelim.

Artık RAID diskimiz oluştu. Aynı yerden kontrol edebiliriz. Iki adet SATA diskimizle bir array oluşturup, RAID 0 türünde bir logical drive oluşturduk. Işlemimizi özeti budur. Çok da karmaşık olmayan bir sistemle yönetimi kolayca yapabiliriz.

Eski tip sunucularda HP sunucunun yanında Start Smart CD’si verirdi. O CD’de yönetimi sağlardı. Şimdi ise bu CD’yi kaldırıp sunucu içerisindeki yazılım olarak ayarlamışlar ki bu harika bir şey.

Bu işlemleri yapmadan önce (yukarıda da belirttiğim gibi) BIOS’tan SATA RAID Controller’ı enable yapmanız gerekiyor. Aksi halde hata alırsınız.

Sistem kurulumu yaptınız, işletim sistemi durumlarıyla ilgili birkaç bilgi de ekleyeyim. Disklere format atmanız RAID yapısını bozmaz. RAID yapınız o an neyse kurduğunuz işletim sistemi de o an odur.


Soru veya hata bildirimlerini BilişimLife Forum kısmında Diğer kategorisine başlık olarak açabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Recep ŞERIT




BİR YORUM YAZIN