Windows 8.1'in Farklılıkları 55035503 okunma
Windows 8 ile Windows 8.1 arasında çeşitli farklılıklar var. Windows 8 yeni işletim sistemi olduğu için beraberinde donanım ve yazılım problemlerini de getirdi. Ancak Microsoft büyük bir güncelleştirme yerine Windows 8.1 sistemini yayınladı. Daha doğrusu büyük bir güncelleştirme yayınladı. Bu güncelleştirme ise Windows 8.1 olarak bizlere geldi. Açıkçası Windows 8.1’de Windows 8’deki gibi hatalar görülmüyor diyebilirim.
Windows 8.1 aslında birçok farklılıklarla geldi. Kullandığım ve edindiğim bilgiler ışığında bu farklılıkları yansıtalım.
Öncelikle Windows 8.1 veya Windows Blue deyin fark etmez. Bunun tartışmasına giriyorlar.
Windows 8.1’in önce Build 9369 sistemiyle başladık. Ardından Build 9385 ile devam ettik. Ne zaman ki Windows 8.1 yayınlandı, o zaman gerçek istatistikler ortaya çıkmaya başladı.
Buradaki videoda Build 9385 gösterilmiş: http://www.youtube.com/watch?v=H9gfuh7BEsw
Windows 8’den Windows 8.1’e ücretsiz geçiş yapabiliyorsunuz. Neticede Windows 8’e ücret ödemişsiniz, tekrardan ödeme yapmak Microsoft’tan birçok kullanıcıyı soğutur.
Windows 8.1 yayınlandıktan sonra Windows’un YouTube kanalında “First look at Windows 8.1” videosu bizlere Windows 8’deki eksikliklerin nasıl giderildiğini gösteriyor. First look at Windows 8.1: http://www.youtube.com/watch?v=VQb5caeSo00
Windows 8’de en çok eleştirilen şey başlat düğmesi oldu.
Ancak kullanıcıların anlaması gereken bir şey var. Başlat düğmesiyle başlat menüsü birbirinden çok farklıdır. Sanırım eleştirdikleri başlat menüsü.
Başlat düğmesi isteyenler ise şunlara bakabilirler: StartIsBack, Start8, Start Menu 8, Classic Shell, Pokki. En iyisi Classic Shell olduğunu söyleyebilirim.
Windows 8’in arama özelliği Windows 7’deki gibi birlikte değil de gruplara göre gösteriyordu. Yeni güncelleştirmeyle birlikte Smart Screen’de arama sonuçları hep birlikte gösteriliyor. Bu hatadan döndü.
Windows 8.1 ile yeni güç ve arama düğmeleri geldi. Eskisinde biraz daha uğraştırıyordu.
Windows 8.1 ile birlikte metro uygulamalar artık başlangıç ekranına sabitlenebiliyor. Ayrıca uygulamaları başlat çubuğunda da gösterebiliyorsunuz. Bunun için başlat çubuğuna sağ tuş yapıp özellikler kısmından Windows Mağazası uygulamalarını görev çubuğunda göster demeniz yeterli.
Windows 8.1’le birlikte artık direk masaüstüne de geçiş yapabiliyoruz. Bunun için başlat çubuğunda sağ tuş yapıp özellikler deyin, ardından gezinti sekmesinden “Oturum açtığımda veya tüm programları kapattığımda başlangıç yerine masaüstüne git” işaretini seçin.
Bu sürümle birlikte arama kısmından uygulamalara erişim daha hızlı oldu. Mağaza içerisinde de hızlı bir arama gerçekleştiriyor.
Windows 8.1 uyku modundayken neredeyse hiç enerji harcamıyor. Bu diğer sistemlere bakıldığında artı bir özellik. Bunun donanımla da ilgisi var. Anakart+işlemcisi uyumlu sistemlerde bu özellik iyi çalışıyor. Bazen oluyor ki uyku modundayken (hele ki uygulamalarınız açıksa) bilgisayarınızı çıkardığınızda bir bakıyorsunuz ki RAM şişmiş, sistem de ağırlaşmalar mevcut. Restart’a ihtiyaç duyuyor hale geliyor. Denedim, hatta sanal makineler açıkken denedim, bazen patlayacak gibi oldu bazen de hiçbir şey yokmuş gibi oldu. Bu da demek oluyor ki bazı şeylerde henüz stabil değil.
Eğer bilgisayarınızda SSD varsa Windows 8.1 ile açılış hızı 5-6 saniye sürecektir.
Yalnız şöyle bir şey var, disk kullanımı %100 olduğunda donup kalıyor. Bu sorunu araştırdım ve şu netice döndü: Windows 8, mekanik diskler için kötü. Çoğu laptop üreticisinde aynı sorun var. Herkeste disk kullanımı %100’e çıkıyorsa ortak nokta Windows 8’dir. Bunun ise çözümü Windows Search’ü devre dışı bırakıp disk bölümlerinden “Bu sürücüdeki dosyaların özelliklerine ek olarak dosya içeriklerinin de dizin hale getirilmesine izin ver” seçeneklerini kaldırın.
Windows 8.1’te de sağ tarafta bir panel çıkıyor. Windows+C ile karşımıza geliyor. Dileyenler bunu kaldırıp daha da hızlandırabilir: http://www.intowindows.com/disable-sidebar-charms-bar/
Windows 8.1 daha iyi özelleştirilebilir. Metro arayüz ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Varsayılan olarak gelmesi sizi vazgeçirmesin.
Cloud tutkunları için build-in cloud seçeneği de mevcut. Tabi cloud servisi OneDrive’a bağlı.
Windows 8’in metro arayüzü tabletlerde harika gözüksede masaüstünde aynı görüntüyü alamıyoruz.
Windows 8.1 hep mi iyi? Kötü taraflarından birisini dile getirmem gerekirse, “online login” özelliğidir. Cloud için online login özelliği açık geliyor. Bu sistemin her açılışında süreyi uzatıyor. E bu şu soruyu da getiriyor, hadi böyle bir özellik getirdin, uğraşmışssın da ben ayarlarımı Hotmail’e kaydetip ne yapayım? Işe yarayan ne kadar şey kaydediyoruz? Hotmail veya Gmail kullanın fark etmek. Yani bu işlem girişi uzatmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.
Bunun yanında hem ekranı kitleme ekranıyla hem de giriş ekranını ardı ardına koymanın hiçbir mantığını görmüyorum. Bilemiyorum tabi Microsoft mühendisleri neler düşünmüştür.
Böyle bir sistemde POP3 istemcinin olmaması kötü. Illaki Thunderbird veya Outlook kurdurtacaklar yani. Windows Features kısmında POP3 istemcinin olmasının “artık” gerekli olduğunu anlamaları gerekiyor.
Windows 8.1 tabletler için tasarlandığı için (geleceği öngören abilerimiz bu şekilde yapıyor) güzel bir şey düşünmüşler. Fotoğraf işleme konusunda ilerleme görülüyor. Windows 8 ile kameradan görüntü alıp onu artı bir uygulama yüklemeden düzenleyebiliyorsunuz. Güzel bir özellik.
Windows 9 çıkacak ancak Microsoft’un anlamadığı bazı şeyler var. Notepad++ gibi uygulama varken Notepad’i ne yapalım? Yıllardır aynı metin düzenleyici uygulaması. Windows Media Player’ından vazgeçmesini de isterim. VLC player kadar hafif bir medya oynatıcısı mı var? WMP 4 çekirdekli bir bilgisayarda bile kasabilen bir uygulama.
Wireless profili unutturmak zorlaştırılmıştı. Şifre değiştirildi, ağa yeniden bağlanmanız gerekiyor. PC bağlanamadı. Bağlanamadığında ağı unut seçeneği geliyor. Network Shell ile silebilirsiniz ama normal bir kullanıcı bunu nereden bilecek? Bu Windows 8.1 ile değiştirilmiş, üzerine sağ tuş yaptığınızda bu ağı unut geliyor.
Bu arada biliyor muydunuz, Facebook uygulamasıyla kapak resminizi Windows Lock Screen’e, profil resminizi de hesap resmi yapabiliyor. Deneyin derim.
Kısacası Windows 8.1, Microsoft’un çıkarttığının en iyisidir. Bugüne bugün .NET Windows 8 ile birlikte geliyor, bazı şeyleri daha “yeni” sistemine yerleştiriyorsa bu MS’in en iyisidir.
Bakmayın, uzun zamandır Linux kullandığımdan bazı özelliklerini yeni gibi tanıtmasına gülüyorum. Makale Windows vs Linux konusuna dönmeden burada noktamı koyuyorum.
Windows 8.1 Bağlantıları
Windows 8.1’i MSDN üzerinden 5 adet ürün anahtarıyla indirebiliyorsunuz: https://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/securedownloads/hh442898#searchTerm=&ProductFamilyId=511&Languages=tr&PageSize=10&PageIndex=0&FileId=0
Windows 8.1 SSS: http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows-8/preview-faq
API’leri buradan edinebilirsiniz: http://justinangel.net/Win81APIs
Bu makaleyi güncel bırakacağım. Daha farklı yanlarını gördüğüm zaman, daha doğrusu üşenmeyip üzerine daha fazla düştüğüm zaman daha iyi konular çıkaracağım. Konuyla ilgili sorularınızı veya yorumlarınızı Windows 8 altında konu başlığı açarak yapabilirsiniz.
Recep ŞERIT
BİR YORUM YAZIN