Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Ubuntu MATE 15.10 Kurulumu 37803780 okunma

05.11.2018

Linux Dünyası

Rserit

MATE masaüstü ortamıyla Ubuntu’nun Gnome 2.x zamanları yaşanılabilir. Bu bakımdan bazı geliştiriciler MATE masaüstü ortamını Ubuntu’ya uyarladı ve ortaya güzel bir sistem çıktı. Compiz Fushion paketiyle hala efektler verebilirsiniz. MATE masaüstü ortamı bunlara imkan sağlıyor.

Debian tabanlı Ubuntu’nun kurulumu ise oldukça basit.
Şimdi buna başlayalım.

DVD’yi boot edelim (veya iso’yu).

Ardından kurulum ekranını bekleyelim.

Kurulum hazırlığındaki bazı istenilen özellikler bulunuyor. En az 6.6 GB disk alanı gerekli. Kurulum hazırlığında dilerseniz güncelleştirmeleri kurulum esnasında indirebilir (dilerseniz üçüncü parti yazılımları da kurabilirsiniz), dilerseniz de kurmayabilirsiniz.

Devam ediyoruz.

Nasıl bir kurulum türü istiyoruz? Eğer sanal ortamda test amaçlı kuruyorsak en üstteki seçenek ideal. Diski sil ve Ubuntu MATE yükle. Ama disk yapısını anlamak istiyorsanız “Başka bir şey” diyerek disk bölümlendirme alanına gidebiliriz.

Eğer yeni bir hard disk üzerinde kurulum yapacaksanız önce hard disk tablosu oluşturmalıyız. Ama sizin diskiniz daha önceden zaten bölümlendirilmişse hemen o bölümleri göreceksiniz. Test amaçlı kuruyorsanız bir bölüm görmeyeceksiniz.

Yeni disk tablosu diyerek bölümlendirmeye başlayalım.

Not: Eğer disk bölümleriniz varsa dememelisiniz.

Devam et diyerek ilerleyelim.

Boş alanı görebiliyorum. Bu boş alanı kullanabilmek için artı ikonuna tıklıyorum.

Bölüm oluşturma penceresi geliyor. 4 GB gibi bir alanı Ext4 olarak root’a bağlıyorum. Genellikle sistem “/” yani root’a bağlanır.

Linux sistemlerinde takas alanı (swap area) oluşturulur. Bu performans açısından önemlidir. RAM’in iki katı kadar verilmesi önerilir. 1 GB’ı yeterli olarak görüyorum.

Bundan sonra kalan bölümü de dilerseniz farklı bir şekilde biçimlendirebilirsiniz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi  /home alanına bağladım ve günlük dosyalarım için kullanacağım.

Şimdi Yükle diyerek kuruluma başlayalım.

Devam Et diyelim.

Nerede olduğumuzu yazalım. Ona göre saat ve tarih ayarlarını yapacak.

Klavye düzeneğimizi buradan belirtebiliriz.

Kim olduğumuzu soran alana geldik. Buradan gerekli alanları dolduralım. Dilerseniz parola sormadan otomatik giriş yaptırabiliriz.

Sistemin kurulmasını bekleyelim.

Kurulduktan sonra yeniden başlat diyerek reboot yaptıralım.

Işte karşımızda Ubuntu MATE 15.10!

Konuyla ilgili problemleriniz için BilişimLife Forum’da Genel Linux Dağıtımları kategorisine başlık açabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Recep ŞERIT



BİR YORUM YAZIN