Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Windows 7 Kurulumu 74787478 okunma

05.11.2018

Windows

Rserit

Windows 7'nin çıkması üzerine yeni bir değişim kendisini gösterdi. Kendi kolaylığı ve performansı ayrı bir yana, kurulum kolaylığı ve kurulum hızı da ayrı bir hoş. Vista'yı kurabilen bir kullanıcı Windows 7'yi de kolaylıkla kuracaktır. Çünkü kurulum görselliği ve işlevlerinde Vista baz alınmış. Şayet Vista kurulumundan daha da hızlı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Windows 7 kurulumu içerisinde karmaşık bir işlev görülmemektedir. Doğru adımları uygulayarak sanal bir makine içerisinde kurulumu deneyebilirsiniz. Bu size ayrı bir avantaj sağlayacaktır. Kurulumu içerisinde değişen çok fazla bir şey bulunmuyor. Diski bölümlendirdiğinizde kendisine 100 MB'lık alan bırakıyor. Bu, gerçek sistem dosyaların bulunduğu sistemin ana yeridir. Yeri ve zamanı gelince burayı onarabiliyorsunuz.

Kurulumuna gelirsek...
Windows 7 DVD'sini takıp, BIOS ekranından boot edin (başlangıçta cd/dvd rom'u okutturma / first boot: cd/dvd rom). Boot olduktan sonra aşağıdaki gibi ekran görülecek.


Windows dosyaları yüklendiğinde aşağıdaki ekran görülür:

 
Windows kurulumu bu ekrandan sonra gelecektir. Başlatıldığının bir göstergesidir. Bu ekran geçtikten sonra kurulum başlıyor. Ilk kurulum adımı aşağıdaki gibidir.


Yukarıdaki ekranda kurulum için bazı seçenekler bulunuyor. Ilk kısımda kurulum dili bulunuyor (ben Ingilizce olarak kuracağım). Ikinci kısımda zaman ayarı bulunuyor. Buradan ülkemizi seçerek belirtebiliriz. Üçüncü kısım ise klavye karakteri. Karakteri de belirterek next diyelim.

 
Kuruluma başlamak için Install now (Şimdi kur) dememiz gerekiyor. Ancak aşağıda iki seçenek bulunuyor. Birincisi Windows kurulumu için bir kılavuz, ikincisi bilgisayarınızı onarın seçeneği. Şayet biz sıfırdan kurulum yapacağımız için Şimdi kur diyoruz.

 
Kurulum başlıyor...

 
Her yazılım kurulumunda olduğu gibi Windows 7 kurulumunda da anlaşma bulunuyor. Anlaşmayı kabul edip, next diyoruz.

 
Yukarıdaki ekran karşınıza çıkmayabilir ancak sıfırdan kurulum yapıyorsanız veya Windows 7'nin farklı çeşidini yüklüyorsanız (Starter, Ultimate gibi) karşınıza gelebilir. Bu ekran kurulum türü ekranıdır. Ilk seçenekte güncelleyerek sürümü yükseltme, ikinci seçenek ise sıfırdan yeni bir Windows kopyası kurulumudur. Biz ikincisi olan Özel (gelişmiş) seçeneğine tıklıyoruz.

 
Disk bölümlendirme kısmına gelmiş bulunmaktayız. Windows'u nereye kuracağımızı buradan belirteceğiz. Öncelikle daha iyi işlevler için Drive options (advanced) / Sürücü ayarları (gelişmiş) seçeneğine tıklıyoruz ve yeni seçenekler karşımıza geliyor.

 
Görüldüğü gibi toplamda 20 GB'lık bir harddiskim bulunuyor (sanal makine içerisinde ayırmış olduğum 20 GB'lık kısım).

  • Eğer hiç diski bölmemişseniz, ilk kez harddiskinizi formatlıyorsanız veya bütün bölümleri silmiş, yeniden oluşturacaksanız New (Yeni) seçeneğine tıklıyorsunuz.
  • Eğer birden çok bölümünüz varsa, yalnızca Windows'un kurulu olduğu alanı silmek istiyorsanız, sürücü biriminin üzerine tıklayın ve format seçeneğine tıklayın. Format diyerek disk bölümünü silmeden içerisindeki verileri silip diski yenileyebilirsiniz.
  • Eğer formatlamak istemiyor, diski silip yeniden oluşturmak istiyorsanız, disk bölümünün üzerine tıklayın, delete (sil) seçeneğine tıklayın. Disk bölümünüzün boyutu ne ise o kadarlık bölünmemiş alan ile karşılaşacaksınız. Bölünmemiş alanın üzerine tıklayıp Yeni diyerek tekrardan bölüm oluşturabilirsiniz.
    Disk alanı oluşturmak için Yeni diyoruz.

 
Yeni dedikten sonra bölümün boyutunu ayarlıyoruz. Ayarladığımızda Apply (Uygula) diyoruz. Daha sonra aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız.

 
Uygula dedikten sonra yukarıdaki gibi bir bilgilendirme ekranı geliyor. Burada başta belirttiğim gibi, Windows'un sistem dosyaları için bir alan oluşturacağını belirtiyor. Bu alan 100 MB olacaktır.

 
Bölme işlemimiz bittiyse, ileri diyerek bu kısmı geçelim.

 
Windows kurulum dosyaları kopyalanıyor. Bu kısımda bizlere yalnızca beklemek kalıyor.

 
Windows yeniden başlatılıyor...

 
Kurulum kayıt ayarları güncelleniyor...

 
Kurulum servisleri başlatılıyor...

 
Yükleme tamamlanıyor...

 
Kurulumun devamı için bilgisayar yeniden başlatılıyor...

 
Windows başlatılıyor...

 
Bilgisayarımız ilk kullanım için hazırlanıyor.

 
Video performansımız (ekran kartı etkilidir) denetleniyor.

 
Kurulum neredeyse bitti sayılır. Bu adımda kullanıcı adımızı ve bilgisayar adını yazıyoruz. Daha sonra ileri diyerek bu adımı da geçiyoruz.

 
Kullanıcı hesabımıza bu kısımdan şifre koyabiliyoruz. Ilk kısımda şifremizi yazıyoruz, ikinci kısımda şifreyi doğrulamak için tekrar yazıyoruz, üçüncü kısım (isteğe bağlı kısım) ise ipucu kısmı. Dilerseniz buraya bir ipucu yazın. Bu sayede şifremizi unuttuğumuz zaman tekrar hatırlamakta güçlük çekmezsiniz.

 
Güncellemelerin açık olması her açıdan faydalıdır. Bu yüzden Önerilen ayarları kullan seçeneğine tıklamakta birçok fayda var. Şöyle ki, önemli kurulumları ve gerekli güncellemeler vardır. Bunlar çeşitli problemlerin çözümleri ve Internet tarayıcınızın veya bilgisayarınızın güvenliği içindir.

 
Burada ağ seçim kısmı bulunuyor. Ev ağı, iş ağı ve ortak ağ şıkları bulunuyor. Hepsinin farklı işlevleri var. Ev ağı dediğimiz zaman evde kullandığımız bilgisayar için gerekli olan ayarları yapar. Iş ağı dediğimiz zaman iş için genel ayarları yapar (Örn: Paylaşımlar için gerekli işlevler). Ortak ağ ise her farklı bir yerde size sunulan ağlardır. Örnek vermek gerekirse bir kafenin ağı.

Ben ev ağı diyorum ve aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor.

 
Ev ağı için gerekli ayarları uyguluyor...

 
Ağ ayarları bittiği zaman artık Windows kurulumu sonlandırılıyor.


Masaüstü yapılandırılıyor....

 
… ve artık Windows 7'yi kullanmaktan başka bir işimiz kalmıyor.
Kurulumunun ne kadar kolay olduğun hep birlikte görmüş olduk. Gerekli talimat ve açıklamalar Windows içerisinde de bulunuyor. Şöyle bir özet geçersek, işin zorlanılacağı kısmı disk bölümlendirme olacağı açıkça ortada. Diğerleri yalnızca tercih meselesi. Şayet dikkatli ve yavaşça yaparsak, sorunsuz bir şekilde kurulum olacağından emin olabilirsiniz.

Recep ŞERIT



BİR YORUM YAZIN