Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Dokunmatik Ekranlı Bilgisayarlar ve Linux 50515051 okunma

05.11.2018

Linux Dünyası

Burak

Dokunmatik bilgisayarlar, Windows 8 yayınlandığından beri yükselişte. Peki Linux kullanıyorsak?



Geçen aylarda, Samsung’un i5 işlemcili, klavyesinden ayrılıp tablete dönüşebilen XE700 modelini satın alma şansı buldum. Bir Linux kullanıcısı olarak Ubuntu 13.10 sürümünü yükledim.

Ilk açılıstan itibaren, Ubuntu’da dokunmatik ekranım stabil bir şekilde çalışmakta ve multitouch desteği de bulunmaktaydı.

Web deneyiminin pek tatmin edici olduğunu söyleyemeyeceğim. Sayfaları aşağı ve yukarı kaydırmak için dokunarak sürüklemeniz yetmiyor. Sağ taraftaki küçücük sürükleme çubugunu çekmeniz gerekiyor.

Bunu kabullenmiş olsanız bile, Internet Explorer 11, Chrome ve Firefox’a göre dokunmatik ekranlarda kıyaslanamayacak ve karşılaştırılamayacak akıcılıkta bir performans sergiliyor. Dokunmatik ekranlara özel bir arayüz ve jestler sunması da bonusu. Ne yazık ki Internet Explorer 11′i Linux’ta kullanmak henüz mümkün değil.

Windows Store üzerinde bulabileceğiniz dokunmatik uyumlu oyun ve uygulamaların karşılığı ne yazık ki henüz Ubuntu’da mevcut değil.

Yazı yazma olayına gelince, bir Android geliştiricisi olarak, Ubuntu’da yüklü onboard isimli klavye uygulamasını, Windows 8′in ekran üstü klavyesinden çok daha basarılı buldum. Eclipse ve Intellij IDEA gibi IDE’ler üzerinde kusursuz bir deneyim sundu bana. Fakat her iki işletim sisteminde de bir IDE kullanmak için hala fiziksel klavyeyi buram buram arıyorum.

Pencere yönetimine gelince, Ubuntu’da 3 parmağınızla tutup pencereyi sürükleyebilmeniz, 5 parmakla dokunulduğunda Unity menüsünün açılması, pencere büyütme jestleri zamanla alışkanlığa dönüşüyor. Windows’a geri döndüğünüzde ise bunları arıyorsunuz.

Dosya sürükleme, bırakma gibi işlemlerde iki sistem de benzer deneyimler sunarken, Ubuntu’da birden fazla dosya seçemiyorsunuz. Fakat Windows’ta ilk dosya seçildikten sonra diğerlerini de işaretleyebilmeniz için sol tarafta kutucuklar çıkıyor.

KDE gibi farklı masaüstü secenekleri ise Unity’den çok daha farklı bir deneyim sunmuyor.

Sonuç olarak Ubuntu, eğer dokunmatik ekranınızı bir tablet gibi kullanmak istiyorsanız size bazı eksiklikler hissettirebiliyor. Windows 8 ve 8.1′in de bu konuda mükemmel oldugunu söyleyemesemde özellikle Web deneyimi açısından oldukça üstün bir deneyim sunuyor. Windows Store’deki uygulamalar bilgisayarı klavyenizden ayırdığınızda gerçekten tablet olarak kullanabilmenizi sağlayan uygulamalar içeriyor. Bu nedenle XE700 model bilgisayarımda bugün için tercihim Windows 8.1 oldu.

Burak GÖNCÜ
burakgon.com

BİR YORUM YAZIN