10 Önemli Açık Kaynak Networking Projeleri 56175617 okunma
Ağ endüstrisinde açık kaynak isyanı yaşanıyor. Şebekedeki benzeri görülmemiş seviyelere ölçeklendirme taleplerinin artması ve aynı zamanda özel kullanım durumlarına göre daha fazla özelleştirilmesi, onları desteklemek için açık kaynak projelerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Çoğu durumda, ağ üreticileri bu açık kaynak projelerini kurumsal ağ ürünlerinin temelini olarak kullanmaktadır. Diğer durumlarda, bunlar dünyanın en büyük ağlarının bazıları için temel teknolojidir.
CORD
Central Office Re-architected as a Data Center (CORD) projesi olarak yeniden tasarlanan düşüncenin ortaya çıkışı, telekomünikasyon ve servis sağlayıcı merkez ofislerinin tipik olarak ağların birçok farklı yönünü kontrol etmek için sayısız donanım ve yazılım içeriyor olmasıdır. CORD, meta sunucuları, beyaz kutu anahtarları ve açık kaynaklı yazılımları kullanan merkezi ofisler için yazılım tanımlı bir işletim platformu yaratmayı amaçlıyor.
Cord hakkında detaylı bilgi edinin.
FD.io
FD.io, Fast Data - input/ output anlamına gelir ve ağdaki veri verimliliğini artırmak amacıyla çeşitli açık kaynak kütüphanelerinden oluşan açık kaynaklı bir projedir. FD.io, açık kaynaklı ağ dağıtımlarının, en yüksek verim, en düşük gecikme süresi ve en verimli IO hizmetlerine sahip olmasını sağlamaya odaklanmaktadır. FD.io için, Cisco tarafından bağışlanan VPP (Vector Packet Processing) projesi ve diğerleri ile donanım hızlandırması, programlanabilirlik ve entegrasyon konularına odaklanan bir avuç odak noktası var. FD.io bileşenleri genellikle OpenDaylight, OpenNFV ve OpenStack gibi diğer projelerle birlikte kullanılır. Bileşenler, x86, ARM ve PowerPC de dahil olmak üzere çeşitli jenerik donanımlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. FD.io projesinin Platinum üyeleri arasında Cisco, Ericsson ve Intel yer alıyor.
FD.io hakkında detaylı bilgi edinin.
Mano
Mano, yazılım tanımlı ağların ve ağ işlev sanallaştırmasının yönetimi ve düzenlenmesi için bir açık kaynaklı yazılım projesi olarak ifade edilir. Çok alanlı dağıtımları destekleme, NFVlerin takibi, sanal ağ işlevleri paketleme, SDNde güncelleme ve kurulum geliştirme, geliştirme ortamları oluşturma, hizmet modelleme ve platform farkında olma gibi temel alanlara odaklanmaktadır. Projeyi Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) ev sahipliği yapıyor.
ETSI projesi Mano hakkıda detaylı bilgi edinin.
ONAP
Açık Ağ Otomasyon Platformu (ONAP) iki projenin birleşimidir: AT & T tarafından bağışlanan ECOMP ve Open-O Orchestration platformu. ONAP öncelikle SDNleri çalıştırmak ve sanal ağ işlevleri sunmak için servis sağlayıcılar, özellikle telekomünikasyon tedarikçileri için bir açık kaynak otomasyonu ve düzenleme platformu sağlamayı hedeflemektedir. ONAP, 10 milyondan fazla kod satırı, ağları ve ağ işlevlerini desteklemek, ağda orkestrasyon, kontrol, envanter ve koruma ilkeleri için süreçler içeriyor.
ONAP hakkında detaylı bilgi edinin.
Onos
Açık Ağ Işletim Sistemi (ONOS) kendini, açık kaynak taşıyıcı sınıfı yazılım tanımlı ağ (SDN) işletim sistemi olarak tanımlıyor. SDN yazılımını kuracakları veya çalıştıracakları açık kaynaklı bir işletim sistemi arayan hizmet sağlayıcıları içindir.
ONOS hakkında daha fazla bilgi edinin.
OpenDaylight
2013 yılında kurulan bu modüler açık kaynaklı yazılım tanımlı ağ (SDN) denetleyicisi, Linux Vakfı içinde yer almaktadır. Temel olarak, kullanıcıların sanal ağları için yazılım denetleyicileri oluşturmak için bitleri ve kısımları - veya her şeyi - kullanabilecekleri bir dizi yazılım paketi. Birçok satıcı açık kaynak kodunu Brocade, HPE, Ericsson, Serro ve Inocybe gibi ticari SDN denetçilerinde kullanıyor veya destekliyor. Linux Vakfı, kaynak kodunun gelişimini yöneten OpenDaylight Vakfı, dünya genelinde 27 OpenDaylight Kullanıcı Grubu olduğunu söylüyor.
OpenDaylight hakkında daha fazla bilgi edinin.
OpenFlow
OpenFlow, yazılım tanımlı ağ pazarında ilk standart iletişim protokolü olarak algılanıyor. Stanford Üniversitesinde geliştirilen OpenFlow iletişim standartları, kontrol düzleminin SDN ortamlarında yönlendirme veri düzlemiyle nasıl iletişim kurabileceğini belirler. OpenFlow kendisi açık kaynaklı bir proje değilken, OpenFlow ve organizatörü Open Networking Foundation tarafından geliştirilen standartlar SDN piyasasındaki en önemli standartlardan bazıları olmuştur. Alcatlel-Lucent, Arista, Brocade, Big Switch Ağları, Ciena, Cisco, Cumulus, Dell, Ericsson, Extreme Networks, HPE, Huawei, Juniper, Pica8 ve diğerleri dahil olmak üzere sağlayıcılar, en azından yönlendiricilerinin ve anahtarlarının bazılarında OpenFlow standartlarını desteklemektedir.
OpenFlow hakkında daha fazla bilgi edinin.
OpenNFV
Ağ Işlevleri Sanallaştırma (NFV), yük dengeleyicileri ve güvenlik duvarları gibi özel donanımda kullanılan ağ uygulamalarını değiştirme ve bunları yazılım olarak uygulama fikri olarak ortaya çıkmıştır. OpenNFV projesinin amacı açık kaynaklı NFV bileşenleri oluşturmaktır. OpenNFV, şirketlerin sistem seviyesinde entegrasyon sağlamak amacıyla NFV bileşenlerini kurması ve dağıtması için bir referans NFV platformu oluşturdu. OpenNFV öncelikle servis sağlayıcılar ve telekomünikasyon satıcıları tarafından kullanılmıştır. Linux Vakfı içinde yer alan OpenNFV projesinin 53 üyesi arasında AT & T, Cisco, Dell, Ericsson, HPE, Huawei, IBM, Intel, Juniper, Red Hat ve SUSE bulunmaktadır.
OpenNFV hakkında daha fazla bilgi edinin.
OpenSwitch
OpenSwitch, Linux Vakfında barındırılan, modüler, Linux tabanlı bir açık kaynaklı ağ işletim sistemi (NOS). Layer 2 ve 3 yetenekleri sağlayan bir yazılım platformudur. Open Compute Projesinden spesifikasyonlar kullanılarak tasarlanan switch ve yönlendiriciler gibi donanım içinde çalıştırmak içindir. OpenSwitch projesinin önde gelen üyeleri arasında Barefoot Networks, Broadcom, Cavium, Dell EMC, Extreme Networks, Hewlett Packard Enterprise, Mellanox ve Snaproute yer alıyor.
OpenSwitch hakkında daha fazla bilgi edinin.
OpenvSwitch
OVS olarak da bilinen OpenvSwitch, bir Apache lisansı ile dağıtılmış çok katmanlı bir açık kaynaklı virtual switch. OpenvSwitch, ağ ortamında bir ağ anahtarının sanal veya yazılım uygulaması olarak kullanılabilir. OVS, bir ana makine içindeki sanal makinelere veya ana makinelerdeki sanal makinelere bağlanmak için kullanılır. Ayrıca OpenFlow gibi standart ağ ağaç mimarileri, VLAN etiketleme ve bağlantı noktası yansıtma gibi ortak ağ protokollerini de desteklemektedir.
OpenvSwitch hakkında daha fazla bilgi edinin.
Açık kaynak dünyasında fazlasıyla önemli, günümüzde son kullanıcı tarafına çok yansımayan projeler bulunuyor. Bunlar sadece networking tarafında ve bu alanda fazlasıyla önemli projeler.
BİR YORUM YAZIN