Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Visual Studio Code ile Çalışmak 82178217 okunma

Işin en başında "Github'ın açık kaynak editörü Atom'u alıp kendilerince düzenlemişler, bu mu VS" diyerek eleştirdiğim editörü uzunca bir süredir kullanmaktayım. Microsoft'un son iki yıldır atmış olduğu adımlardan yola çıkacak olursak, VS Code'un biraz yol kattettiği söyleyebilir.

Microsoft'un açık kaynak geliştirme aracı, Mac, Linux ve Windows'daki geliştirici araç setinin önemli bir parçası haline geldi.
Microsoft için Visual Studio uzun zamandır Windows geliştirme ortamında ağırlık olmuştur. Ancak yıllar içinde VS Code, cross platform, web ve mobil geliştirmeyi desteklemek için giderek daha fazla özellik eklenerek gelişmiştir. Microsoft için hızlı bir şekilde ilerlemekle birlikte, tesis içi veya bulut üzerindeki istemci bilgisayarlar ve sunucular için büyük ölçekli Windows uygulamaları oluşturma üzerine odaklanmış durumda.

Birçok geliştirici için hepsi çok iyi, ancak günümüzde web ve mikro servis kodları yazmak için yeni nesil programlama editörleri kullanan önemli sayıda geliştirici var. GitHub Atomu gibi araçlar, bu trendin yanı sıra, teknoloji konferanslarındaki koltuklarda parlayan Apple logolarının sıradan sıralamasına neden olan bir kaymaya neden olan MacOS yalnızca araçları ile özetlenebilir.

Visual Studio Code yeni bir standarttır!

Microsoft'un tepkisi biraz zaman aldı, ancak ilk cross platform geliştirme aracı olan Visual Studio Code'un 2015'te piyasaya sürülmesi, hızlı bir şekilde incelemelere ve daha da önemlisi hızla artan sayıda kullanıcıya sahipti. Bu ise yalnızca Windows'da değil.

GitHub'ın çapraz platform uygulaması Atom kullanılarak oluşturulmuş olan Visual Studio Code, aynı yapıdaki C ve C#'tan modern ortamlara ve Go, Node.js gibi dillere kadar geniş bir dil yelpazesi ve platformlar destekleyen tam özellikli bir geliştirme düzenleyicisidir. Windows, MacOS ve Linux sürümlerinde çalışmaktadır.

Visual Studio Code, kişisel aygıt ayarımın standart bir parçası haline geldi. IntelliSense kod vurgulamasına verdiği destekle, web içeriği için standart kod görüntüleyicisi haline geldi. Mikro servislerle çalışmak ve container yapılandırmak için JSON ve JavaScript'i oluşturup test ettim.

Visual Studio Code, Windows Linux Subsystem da dahil olmak üzere bir komut satırı terminali için bile destek eklemiştir, böylece Unix uygulamalarını PC'nizden ayrılmaksızın kurmak ve test etmek için kullanabilirsiniz. Deis's Draft gibi Visual Studio Code ve araçlarıyla Seneca microservices framework indirebilir ve kurabilir, bir Node.js uygulaması yazabilir, onu bir Docker container'a wrap edebilir ve editörünüzden ayrılmanıza gerek kalmadan Azure ortamında deploy edebilirsiniz.

Visual Studio Code ayrıcalığı?

Visual Studio Code'un ana etmeni şudur: Muhtemelen ihtiyacınız olan tüm araçları JavaScript ile güçlendirilen, genişletilebilir çerçevede bir araya getirerek üçüncü tarafların kendi uzantılarını düzenleyiciye çabucak eklemelerini kolaylaştırır. Microsoft'un, eklentilere ev sahipliği yapan, dil desteği ekleyerek ve sürekli entegrasyon ve kaynak denetimi hizmetlerine bağlantılar sağlayan çevrimiçi bir pazarda olduğu gibi kodlama standartlarını ve testi desteklemek için Visual Studio Code User Interface ayarlarını değiştiriyor.

Ücretsiz indirilen Visual Studio Code, yapılandırılmış geliştirme ortamı ve serbest biçimli metin editörü arasındaki sınırları aşan araçlardan biridir. Markdown desteğini eklerseniz, belgelerinizi burada yazarsınız. Git ve diğer kaynak denetimi entegrasyonu ve hata ayıklama seçenekleri ile de kodunuzu oluşturup yönetir ve test eder. Kurulum kolaydır ve her ay en yeni sürüme otomatik güncelleme eklenerek yeni özellikler eklenir. (Geliştirme sürümlerini çalıştırmak isterseniz kurma seçeneği var)

Bir dizi teknolojiyi destekleyen temel bir düzenleyici: JavaScript, TypeScript ve Node.js. Kod tamamlama, yönetim ve yeniden yapılandırma araçları ile birlikte çoğu temel web geliştirme ortamları için yeterlidir ve Git için desteği bulunuyor. (Bununla birlikte, Microsoft, kurduğunuz ilk şeylerden birinin Node.js olmasını önerir) Kodunuzu bırakmadan dağıtım ve sınamaları halledecek bir terminal de vardır. Visual Studio Code'u kapattığınız andaki haliyle her zaman yeniden açılır, böylece çok fazla odak kaybetmeden toparlanma ve devam ettirme kolaylaşır.

Visual Studio Code'un görünüm ve hisleri, nesillerdir IDE'lerden tanıdıktır; soldaki bir explorer bölmesi mevcut projenizi gösterir ve ana bölme, açık belgelerinizi sekmeler olarak barındırır. Bunun altında, hata ayıklama bilgilerini görüntüleyen veya dahili terminali barındıran bir konsol paneli bulunur. Projeler diğer ortak proje paketleme formatlarını destekleyen bir dizin kadar basit olabilir veya .NET'in Visual Studio çözüm dosyaları kadar karmaşık olabilir.

Ancak Visual Studio Code'un en büyük avantajı genişletilebilirliğidir (Bkz: Marketplace). Git, C #, Python veya hatta Salesforce'de geliştirme ortamında çalışabilirsiniz. Tek yapmanız gereken uygun plugins'i indirmek ve çalışmaktır. Diğer eklentiler, ek hata ayıklama araçları sunar, kod ipuçlarını geliştirir, kaynak kod biçimlendirmenizi düzenler veya düzenleyicinin görünümünü ve görünümünü düzenler. Istediğiniz özellik orada değilse, kendiniz geliştirebilir ve Visual Studio Code ağıında paylaşmanıza yardımcı olacak birçok belgelenmiş API var.

Visual Studio Code, neredeyse bütün bir geliştirme zinciri olan tam Visual Studio'nun aksine, mevcut geliştirme süreçlerine ve çalışan takım zincirlerine uyacak şekilde tasarlanmıştır. Microsoft'un bu konudaki akıllıca bir rolü var, çünkü Visual Studio Code indirip kurmak, yıllardır yerinde olan ekip ve proje metodolojilerini kırmayacak. Geliştiriciler, diğer araçlardan Visual Studio Code'a geçebilir, yine de aynı back end tarafında çalışabilir ve test ortamlarını kullanabilir. Aynı depolara ve dizine karşı da çalışabilir.

Visual Studio Code ve PowerShell

Hâlihazırda Visual Studio Kodunu kullanmıyorsanız, onu indirip başlama zamanı geldi. Bir kere, resmi PowerShell uzantısını kullanarak Microsoft'un tercih ettiği PowerShell geliştirme ortamı haline geliyor. Windows, Linux ve MacOS'da çalışan bir IDE'ye sahip olan PowerShell ile artık Windows tabanlı geliştirme komut dizisi altyapısı, Windows'a özgü bir geliştirme aracından daha mantıklı geliyor.

Visual Studio Code'un dahili terminal konsolu, yerine koyduğu PowerShell ISE'sine (hata ayıklama ve komut dosyası analiz araçları içeren entegre, etkileşimli bir geliştirme ortamı) benzer bir his verir. Açık kaynaklı bir araç kullanmak, PowerShell'in kendisinin açık kaynak kodlu bir modele geçtiğine ve bunun da GitHub'daki PowerShell uzantısına sahip olması anlamını taşıyor.

PowerShell ISE'yi kullanıyorsanız, bunu Windows'da bulmaya devam edersiniz. Microsoft'da daha hızlı yanıt veren bir geliştirme yaklaşımı bulunuyor. Visual Studio Code ağında 3. party araçlar için destek ile yeni bir platforma geçmek çok mantıklı. Senin için önemli olan Visual Studio Code'un özelleştirme araçları, sevdiğin PowerShell IMKB'ye benzetmesini sağlamalıdır.

Visual Studio Code, diğer programlama editörlerinin donmalarına karşı iyi bir duruşa sahiptir ve modern geliştirme aracı zincirlerine çok uygundur. Sürekli artan bir uzantı kütüphanesi ile kullanmak istediğiniz diller için ihtiyaç duyduğunuz araçları hızlı bir şekilde bulmak ve en yararlı bulduklarınızın geliştirme özelliklerini eklemek daha kolay. Emacs uyumlu anahtar bağlamaları bile ekleyebilirsiniz.

Umarız daha da geliştirirler ve açık kaynak olarak kullanabileceğimiz en iyi alternatiflerin başında gelir.

Visual Studio Code'u buradan indirebilirsiniz.

Recep Şerit


BİR YORUM YAZIN