Packet Tracer 5.3 Genel Bakış 60356035 okunma
Her yeni sürümde başarıdan başarıya koşan similasyon uygulaması Packet Tracer'ın, Cisco tarafından geliştirildiğini biliyoruz. Daha öncelerde 5.2 ve 5.3.1 sürümlerinde çeşitli yenilikler vardı. Şimdi hepsini kapsayan daha güzel yeniliklerle karşımıza çıkıyor. Peki neler yeni?
Packet Tracer ağ simülatörü yazılımının güncel sürümü olan 5.3.2 sürümü, bir önceki sürümü 5.3.1 yerini ve teknik sorununu gideren bir bakım sürümüdür. Cisco, Packet tracer 5.3 sürümünün yeni protokol desteği ve geliştirilmiş işlevlerini şöyle tanıttı:
- VOIP: Call Manager Express (CME) 2811 yönlendiricisi etkinleştirildi.
- Border Gateway Protocol (BGP): Sınırlı uygulama senaryoları için internet daha gerçekçi oldu.
- Kablosuz: Geliştirilmiş LinksysTM WRT-300N yönlendirici ve WEP güvenlik algoritması desteği geldi.
- Kablo ve DSL cihazları geliştirildi.
- Sunucu ve istemci FTP üzerinde durularak, yönlendirici ve anahtarlar hakkında FTP istemcisi geliştirildi.
- E-posta sunucu ve istemci (SMTP ve POP3) geliştirildi.
- Genel IP uç cihazları çok yönlülüğü geliştirildi (sunucular, yazıcılar, VOIP cihazı, telefon, kablosuz tablet, ...).
- Faaliyet Sihirbazı geliştirildi.
- LAN: Ethernet (CSMA / CD dahil), 802.11 a / b / g / n kablosuz ve PPPOE protokolleri geliştirildi.
- Switching: VLAN, 802.1q, kanal, VTP, DTP, STP, RSTP, çok katmanlı anahtarlama, EtherChannel, LACP, PAgP geliştirildi.
- TCP / IP: HTTP, HTTPS, DHCP, DHCPv6, Telnet, SSH, TFTP, DNS, TCP, UDP, IPv4, IPv6, ICMP, ICMPv6, ARP, IPv6 ND, FTP, SMTP, POP3, VOIP (H. 323) protokolleri geliştirildi.
- Routing: Statik, varsayılan, RIPv1, RIPv2, EIGRP, tek alan OSPF, çok alan OSPF, BGP, inter-VLAN yönlendirme, yeniden dağıtım geliştirildi.
- Diğer: ACL (standart, genişletilmiş ve adlandırılmış), CDP, NAT (statik, dinamik, iç / dış ve aşırı yük), NATv6 geliştirildi.
- WAN: HDLC, SLARP, PPP, Frame Relay geliştirildi.
- Güvenlik: IPsec, GRE, ISAKMP, NTP, AAA, RADIUS, TACACS, SNMP, SSH, SYSLOG, CBAC, bölge tabanlı politika güvenlik duvarı, IPS
- QoS: Layer 2 QoS, Layer 3 Diffserv QoS, FIFO Donanım kuyruklar, Priority Queuing, Özel Queuing, Ağırlıklı Adil Kuyruk, MQC, NBAR geliştirildi.
Mantıksal ve fiziksel çalışma alanlarına daha iyi göz atılabilecek. Mantıksal bir çalışma alanı öğrencinin gerçek zamanlı çalışmasını sağlayabilecek veya simulaton modu sayesinde ağ küresel bir görünüm almasını sağlar, bu sayede daha iyi görünüm kazandırır.Cihazlar, ilave bağlantılı ve bu çalışma yapılandırılır.Özellikle de WLAN ağlarda bu görünümde çalışılır.
Fiziksel çalışma, mantıksal ağ topolojisi fiziksel bir boyut kazandırıyor. Mesafe parametresi bir cihazın başka bir cihaza bağlanması veya mümkün olup olmadığını belirleyen faktörlerden biri olduğunu bu çalışma yapılabiliyor. Fiziksel çalışma gerçek yaşam ortamlarında fiziksel ölçekli yansıtmak için dört katmana ayrılıyorr:
- Şehirlerarası
- Şehir
- Bina
- Kablolama Dolabı
Daha fazla özellikleri de bulunuyor. Protoller haricinde yeni donanımlar eklenildi. Bunların hepsini ayrıyetten işleyeceğiz.
Recep ŞERIT
BİR YORUM YAZIN