Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Windows Server 2008 Yenilikleri 42764276 okunma

05.11.2018

Windows

Rserit

Aslında bu konu bakıldığında biraz eskide kalıyor. Çünkü Server 2012 çıkmış durumda ve ben burada Server 2008 yeniliklerinden bahsediyorum. Peki neden? Çünkü bu konu hakkında çok fazla kaynak var ancak pek derli toparlı değil. Yani hepsi dağınık biçimde. Bunun için böyle bir makale yazmaya karar verdim.

Açıkça söylemeliyim ki, firmalar henüz Server 2008'e yeni alışıyor. "Ben çözümümü Server 2003'te de üretiyorum!" diyenleri de var. Ancak şu bir gerçek ki, Windows Server 2008 çıktığından itibaren 2003′ün etkileri boş verilmiş durumdadır. Yeni Server 2008 ile yapabilecekleriniz daha fazla. Firmalar çok iyi biliyorlar ki Server 2008 çok fazla tutulacak.

Windows Server 2008′in yeni güvenlik önlemleri daha fazla artmış durumdadır. Hal öyle ki yenilikler de çoğalıyor. En önemli özellikleri güvenlik ve uygulama esaslarıdır. Örnek ile Active Directory’de daha fazla şeyler yapabilmekteyiz. Ilerideki yıllarda Web tabanlı sunucular olarak ta kullanabileceği bekleniliyor.

Server Core yapısını açıklamak gerekirse, Microsoft performans düşüklüğünü ortadan kaldırmak için Server 2008′i komut satırından kullanmamızı izin vermekte. Multi-core desteği de bulunmakta. Bu hizmet ile her bir sanal makine için 8 adet mantıksal işlemciyi imkanlı sağlıyor. 32 ve 64 bit mimarisine sahip sanal sunucuların aynı fiziksel server üzerinde çalışabilmesi artık mümkün. Dikkat çeken nokta ise uygulamaların sanal sunucuların içerisinde daha performanslı çalışacağıdır. Bu da fiziksel ve mantıksal olarak çok iyi dizayn edilmesi anlamına gelmektedir.

Server 2008′e diğer aynadan bakarsak, herkesin istediği gibi hızlı bir sunucu olmasıdır. Gerek kullanış, çözüm ve hız bakımından güzel araçlara sahip olmasıdır. Server 2008 bu yönüyle yöneticilerine önemli ve yakın bir araçlar sunmaktadır. Getirdiği yenilik içerisinde en önemli araçlardan bir tanesi PowerShell. PowerShell’de bir komut satırıdır. Ancak bu komut mimarisi daha esnektir. Bir diğer yeniliği ise Microsoft Management Console 3.0′dır. Bu yenilik sayesinde Windows servisleri daha uyumlu ve hızlı çalışacak ve harekete geçecektir. Micorosft System Center yapısıyla ileriye yönelik bakmaları da ileri ki yıllarda Server 2008′in çoğalacağına işaret gibi.

Tabi bunlar haricinde Güçlendirilmiş Windows Management Instruments (WMI) ve Group Policy araçlarının daha fazla güçlendiğini görmekteyiz. Server 2003 içerisinde Group Policy kullanılması biraz kısıtlı gibiydi. Ancak Server 2008 içerisinde daha güçlü gözüküyor. Bir diğer incelemem ise Server Core’dur. Bu hizmet sayesinde yönetim araçlarını çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde kullanabiliyoruz. Bu araç, daha düşük makineler için düşünülmüş. Düşün sistemlerde dahi çok iyi çalışıyor. Bunun en iyi sebebi Windows Explorer üzerinden çalışmamasıdır. Komut satırı üzerinden işlemler yapılabiliyor. Tabii MS-DOS gibi değil. Not defteri, görev yöneticisi dahil olmak üzere bir çok araç bulunuyor. Explorer olmadığı için daha güvenli ve hızlı oluyor.

Server diyoruz ama firewall nasıl?

Eskiden bu yana doğru bir bakış atarsak, bu özellik uzun yıllar boyu çeşitli güncelleştirmelerle güçlendirilmeye çalışıldı. Server 2008′te bu Firewall tamamıyla iç ve dış bütünlüğü korunarak yapılandırıldı. Hal öyle ki iç ve dış ağlardan güvenli bir şekilde dosya aktarımı yapılabilir.

Microsoft bizi düşüyor. Düşünmek ile kalmıyor bu düşünceyle farklı tipte bir domain controller oluşturma yolunda ilerlemiş. Bilgisayarlara bağımlı olan read-only domain controller, fiziksel güvenliği az olan clientler için tasarlanmış. Bu özellik, fiziksel özelliği önemli derecede yükseltmektedir.

Ağ dosya sistemi bir diğer özelliğidir. Bu özelliği sayesinde Windows tabanlı bilgisayarlarımızda güvenli bir şekilde dosya paylaşımı yapmaktayız. Ileri ki makalelerimde bunları nasıl yaptığımı anlatacağım.

RIS (Remote Installation Services) olarak bildiğimiz hizmeti yeni nesil Windows içerisinde WDS (Windows Deployment Services) olarak görecek ve tanıyacağız. WDS sayesinde network üzerinden uzak platformlara kurulum yapılabilmektedir. WDS, RIS'ın güncellenmiş hali denebilir. Bir nevi VPN gibi. Yeniden dizayn edilmiş olan WDS çok daha hızlı ve sorunsuz çalışmaktadır. Bu duruma en çok büyük kurulumlar sevinecektir.

Son olarak değineceğim özelliği ise Share and Storage Server (Paylaşım ve Saklama Sunucusu) . Ben bu özelliği Windows Server 2003 R2′de tanıdım. Server 2008 üzerinde geliştirilmiş WSS (Windows Storage Server), gerçek bir depolama yönetimi sunmakta. Kurumlarda, medyalarda ve bilgisayarlarda bulunan paylaşımların tek bir merkezi konsoldan yönetilmesine imkan vermektedir. Bununla beraber Fibre Channel Fabrics desteği sayesinde hızlı dosya transferi sağlıyor.

Diğer makalelerimde Server 2008′in getirmiş olduğu yenilik uygulamalarının kurulumlarını ve yönetimlerini anlatacağım.

Recep ŞERIT

BİR YORUM YAZIN