Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

LAN Mimarileri 32943294 okunma

05.11.2018

Ağ Sistemleri

Furkan

Mimari, topolojiyi çağırır. LAN yani yerel ağdaki fiziksel ve mantıksal olan bir topolojiyi tanımlıyor. Ağlarda kullanılan üç farklı LAN mimarisi vardır. Bunlarda topolojiyi hedefliyor aslında. Ağ içerisindeki tasarımın nasıl oturacağını karar vermek, ağ topolojilerine de kalmıyor. Mimariyi de belirlemek gerekir.



Üç çeşit ağ mimarisi vardır. Bunları inceleyelim.

Ethernet Mimarisi

Bu mimari, IEEE 802.3 standardına dayanır. Bu standart, bir ağ CSMA/CD (Taşıyıcı Algılamalı Çoklu Erişim Çatışma Algılaması) erişim yöntemini kullanır. CSMA/CD’de istemci bilgisayarlar, veriyi iletmek için öncelik ve sonralık sırasını, ağın topolojisine göre ayarlarlar.

Ethernet’in yaygın olarak kullandığı iki çeşit topoloji vardır. Mantıksal veriyolu ve yıldız topolojisidir. Ağ genişledikçe hiyrarşik (basamak) düzenini alır. Bu ağdaki genel hız 100 Mbps arasıdır. Getirilen yeni standart ile birlikte 1 Gbps hızına kadar çıkabiliyor.

Jetonlu Halka Mimarisi

Bu mimari geliştiricisi IBM firmasıdır. Bu mimaride jeton geçişli denetim yönetimi var. Bu sayede güvenlik de üst düzeyde. Bu mimari, IBM bilgisayarlar ile tümleşiktir. IBM Server ve clientlarla beraber bu mimari gelir.

Ağ tasarımına bakıldığında yıldız topolojisine benzetilir. Ancak bu mimari de istemciler, çok istasyonlu erişim birimine (MSAU) yani bir dağıtıcıya bağlıdır. Fakat cihaz içerisindeki kablolar dairesel bir yol izediği için mantıksal olarak bir halka oluşturur. Bu olay jetonun MSAU bağlantı noktasından çıktıktan sonraki bilgisayara doğru hareket etmesiyle birlikte oluşur. Şayet veri yoksa, jeton MSAU bağlantı noktasına gönderilir. Buradan ise başka bir istemciye ulaşır. Bu sonuna kadar devam eder.

FDDI (Fiber Dağıtımlı Veri Arayüzü)

Jetonlu Halkaya benzer. Ancak FDDI uygulaması ve yerleşim şekli bakımından jetonlu halka mimarisinden farklıdır. Kullanıldığı alanlar bellidir. Bir kaç ofisi veya bir kaç binayı birbirine bağlamak için kullanılır.

Açılımından da belli olduğu gibi, fiber kablolarla çalışır. Yani fiber üzerinden verileri dağıtır. Fiber ile çalıştığı için yüksek hızda veriler aktarır. Veri aktarma mantığı şöyledir, normalde birincil halkada trafik olabilir.Eğer hata verirse (vermesi yüksektir), veri otomatik olarak ikinci halkaya aktarılır.

Halka başına 500 istemci destekler. En fazla 100 Km’ye kadar halka uzunluğu vardır. Ancak veri kaybı olabileceğinden her iki metrede yenileyici kullanılır. Şunu da belirteyim ki şu an pek kullanılmaktadır. Bunun yerine Ethernet ağları daha az mağliyetli ve daha da performanslı.

Furkan ÖZGÜL

BİR YORUM YAZIN