Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Ağ Cihazları 1110311103 okunma

05.11.2018

Ağ Sistemleri

Rserit

Ağ aygıtları, LAN veya WAN içerisindeki veri iletimini sağlar. Eşler arası ağdan daha genişleyebilir ve kat kat verimli hale getirmek için bir network uzmanı, genellikle bu gibi ağ cihazlarını kullanırlar. Bir LAN içerisinde dahi bir ağ aygıtı vardır.

Bir çok ağ aygıtı olduğu için, bunları teker teker inceleyelim.

Dağıtıcılar

Dağıtıcılar, bir yerden veriyi aldıktan sonra yeniden o veri şeklinde oluşturup, tüm ağğa o veriyi göndererek ağı genişletir. Bunun yararı şu olabilir, kendisine bağlı bir client’tan gelen trafiğin hepsi, diğer tüm istasyonlara gönderilebilinir. Bu sayede ağ genişler ve büyük bir trafik olur. Bir dağıtıcı LAN içerisinde merkezi birimdir.

Köprü-Anahtar (Hub-Switch)

Bir ofisin yerleşim şekline göre ayrılması gibi, LAN’lar da kesim adıyla bölümlere ayrılırlar. Kesimlerin sınır uçları, köprü diye nitelendirilir. Buradan anlaşılıyor ki Köprü, bir LAN ağının sonunu filtrelemek için üretilmiş bir cihazdır. Görevlerinden bir tanesi şudur, bağlı oldukları her kesimlerdeki bütün ağ cihazlarının kaydını tutar. Köprü aynı anda veri akışının iyileşmesinde de yardımcı olur.

Köprüler aslında çoklu bağlantı noktasıdır. Normal bir köprü (Hub), 3-4 bilgisayar içindir. Yani bir kaç bilgisayarı internet’e çıkarabilir. Fakat anahtarlar (switch) ise birden çok kesimi veya istasyonu birbirine bağlayabilir. Bu port sayısına göre değişir. Köprüden daha da zor bir cihazdır. Anahtarlarda MAC tablosu bulunur. Bu MAC tablosunda, hangi bilgisayara yönelik çıkışlar varsa, onlar burada tutulur. Bir örnek ile ağ içerisinde bir ARP paketi atıyoruz. Paket MAC adresini öğrendiğinde, aynı zamanda switch üzerinden geçtiği için MAC tablosuna kayıt olur. Böylelikle bir dahaki sefer da paket attığında hangi bilgisayara atacağını bilir.

Bir switch'in fiziksel arayüzü:



Switch ile örnek bir ağ:



Switch'in MAC tablosu:



Hub'da en fazla 9 port olabiliyor. Ancak switch'te 24 port bulunuyor. Hub, ağda fazla istek olduğunda aşırı yavaşlar. Kendisini resetleyebilir. Fakat switch akıllıdır, söylediğim gibi MAC tablosu vardır, istemcileri tanır, tanıdığı için sürekli istekleriyle uğraşmaz. MAC tablosunda o istemcisininkisi varsa zaten bağlantıyı sağlar, sağlayamazsa istemcide bir sorun vardır. Switch CLI üzerinden de yönetilebilir. Anlayacağınız gib hub basit bir dağıtıcı, switch gelişmiş bir dağıtıcı. Hub genellikle evlerde kullanılır, 3-4 istemcisi bulunan ufak LAN'lar içinde kullanılır, maliyeti switch'ten çok daha ucuzdur.

Hub ile örnek bir ağ:




Yönlendiriciler

Yönlendiriciler (Router), LAN’ları birbirine bağlar. Bir switch nasıl bir LAN içerisindeki istasyonları birbirine bağlıyorsa, routerlar ise bu LAN kısımlarını birbirine bağlarlar. Böylelikle ortaya WAN’lar çıkar. Routerlar kendilerine fiber optik kablolarla bağlanırlar. Serial portları üzerinden bunu gerçekleştirirler. Router’ın switch ile farkından bir tane belirtirsek, switch ağ içinde bir paket iletimi için istasyonların MAC adresini kullanır. Ancak router, bu veriyi iletmek için IP adresi kullanır. Yönlendiriciler genellikle bir ağ yazılımı yüklü olarak gelir. Bir örnek ile Cisco router’larda IOS yazılımı vardır. Switch’de bir MAC tablosu olduğu gibi Router’da da IP tablosu vardır.


Bir router’ın fiziksel arayüzü:



Router ile örnek bir ağ:




Kablosuz Erişim Noktaları

Kablosuz erişim noktaları, laptop (diz üstü) veya wi-fi telefonlar (PDA) için kablosuz cihazlara erişimi sağlıyor. Kablosuz erişimde, radyo dalgaları kullanılıyor. Bunların ise kablosuz erişim sınırları bellidir. Örnek ile 50 m’den ötesinde sinyal güçsüzleşebilir.

Kablosuz erişim noktalarının (Wireless) kullanımı:



Wireless modem haricinde Access Point dediğimiz cihaz da kullanılabilir. Aynı işlevi görmekte.

Access Point'in fiziksel arayüzü şöyle:



Access Point (AP) ile örnek bir ağ aşağıdaki gibi:



Wireless modem ile Access Point arasındaki elbette fark var. Şöyle, wireless modem, interneti telefon hattından alır, bunu kablosuz yayın yapar. Ancak Access Point ağ kablosundan aldığı bağlantıyı (LAN içindeki) kablosuz yayına çevirir. Örneğe dikkatle bakarsanız bu çok net görülmekte.

Çok Amaçlı Cihazlar

Birden fazla işlev gösteren cihazlar, çok amaçlıdırlar. Ne için kullanılır diyorsanız, bir örnek ile açıklıyayım. Her işlev için farklı bir cihaz satın almaktansa, bütün işlevleri yapabilen tek bir cihaz satın almak, en mantıklısı olur. Genellikle ofis veya evlerde kullanılır. Router, switch veya kablosuz bir modem almak yerine, bu tür çok amaçlı cihaz alabilirsiniz. Aşağıdaki resim bir örnektir (Linksys WRT300N).



Ağ içinde örnek kullanımını wireless ağı üzerinde verdim, yani burada tekrarlamamın gereği yok.

Bu cihazların kullanım alanları vardır. Ağ aygıtlarını nerede ve nasıl kullanacağımızı bilmemiz zorunludur. Ofiste veya evde bir ağ aygıtı, bizim bütün ihtiyaçlarımızı karşılayabilir. Hub, router, switch, wi-fi modem, AP vs. gibi ağ cihazları, hayatımızın bir parçası olmuştur.

Recep ŞERIT

BİR YORUM YAZIN