Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Bobinler 89508950 okunma

Direnç ve kondansatör’ü anlattık. Sıra geldi bobinlere. Bobinler, direnç ve kondansatör’de olduğu gibi, sabit bobinler ve ayarlı bobinler olarak sınıflandırılır. Bu yazımızda bobin çeşitlerini ve bobin bağlantılarını işleyeceğiz.

Bobinler izolasyonlu iletken bir telin nüve denilen bir malzeme üzerine sarılmasıyla elde edilir. Bobin iletkeni üzerine sarıldığı malzemeye karkas ya da madren, iletkenin her bir sargısına da spir denir. Bobinlerin elektriksel değeri endüktans olarak adlandırılır. Birimi Henry’dir ve büyük L ile gösterilir.


Bobin Çeşitleri
1) Sabit Bobinler:
Endüktansı değişmeyen bobinlerdir.

Sabit bobin çeşitleri
a) Hava Nüveli Bobinler

Nüve olarak hava kullanılmıştır.  Genellikle sargıları açıktadır ve bu tür bobinlerin endüktansı en ufak dış etkende çok çabuk değişir. Bu nedenle genellikle üzerlerine silikon maddesi sıkılarak koruma altına alınırlar. Çoğunlukla yüksek frekanslı devrelerde karşımıza çıkarlar.

b) Ferit Nüveli Bobin

Nüve olarak manyetik geçirgenliği yüksek bir malzeme kullanılmıştır. Bu malzeme alüminyum, demir, nikel, kobalt, bakır ve bazı katkı maddelerinin bir araya getirilmesiyle üretilmiştir. Radyo frekans devrelerinde karşımıza çıkarlar.

c) Demir Nüveli Bobin

Şok bobini olarak da bilinmektedir. Nüve olarak çok sayıda ince sac (demirin özel bir şekilde işlenmesiyle çok ince olarak elde edilmiş iletken malzeme.) kullanılmıştır. Çoğunlukla ses frekans devrelerinde kullanılır. 

d) Toroid Bobinler

Toroid şeklinde sarılmış olan bobinlerdir. Bobin verimi yüksektir ve manyetik akının diğer elemanları etkilememesi istenilen yerlerde kullanılır.

e) SMD Bobin

Elektronik devre kartlarına yüzey temaslı olarak monte edilmeye uygun yapıda üretilmiş bobinlerdir. Boyutları diğer bobinlere göre daha ufaktır. Sayısal sistemlerde sıkça karşımıza çıkarlar.

2) Ayarlı Bobinler

Endüktans değerlerinin değiştirilebildiği bobinlerdir. Kademeli olarak ayarlanan, nüvesi hareket ettirilerek ayarlanan ya da sargısı ayarlanan türleri vardır.

Bobin Bağlantıları
Bobin bağlantıları, direnç bağlantıları ile aynıdır.
  • Seri bağlantı:
  • Paralel bağlantı:
  • Karışık bağlantı:

Bobinler konusunuda bitirdik. Faydalı bir yazı olduğunu umuyorum.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

Ertan GÜVEN


BİR YORUM YAZIN