Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

VMware Server Kurulumu 61866186 okunma

05.11.2018

Sanallaştırma

Rserit

Dünyanın lider sanallaştırma uzmanı VMware firmasının bizlere altın değerinde sunduğu bir uygulama bulunuyor. VMware Server ile makinemiz içerisinde sanal bir makine kurabiliriz. Böylelikle iki istemci yerine bir istemci işimizi görebilir. Günümüzde en çok kullanılan sanallaştırma uygulamaları VMware uygulamalarıdır. Ben de sizlere VMware Server'ın nasıl kurulduğunu göstereceğim. Basit adımlarla, hata yapmaksızın ilerlemek gerekir. VMware Server'ın diğerlerinden farkı bulunuyor elbet. Örnek ile VMware Server ile VMware Workstation aynı değildir. Server, sunucu bilgisayarlar için tasarlanılmış, Workstation ise istemci bilgisayarlar içindir. Onun için ikisinin de gereksinimleri farklıdır. Yani farklı olan bir kaç şeyi var. VMware Server daha gelişmiş bir uygulamadır. Ileri ki makalelerde bunlara değineceğim.

VMware Server'ı kurmak için disk alanımızda yeterli alan gerekmekte. Kurulum için ayrı, oluşturacağımız sanal makineler için ayrı alan gerekmekte. Bunun yanında makinemizde IIS'in kurulu olması gerekiyor. Eğer değilse farklı bir uyarı verecektir kurulum ekranında. Şimdi kuruluma başlayalım.

Öncelikle VMware Server'a çift tıklayalım ve kurulumu başlatalım.



Ilerlemek için "next" butonuna tıklayalım.



Anlaşma şartlarını kabul edelim.



Tamamı mı (Complate) yoksa özelleştirerek mi (Custom) kurmak istediğimizi soruyor. Biz tamamını istiyoruz. Isterseniz Custom diyerek daha özel bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz.



Başlangıçta söylemiştim, IIS gerekmektedir diye. Eğer ki kurulu değilse aşağıdaki gibi bir uyarı ile karşılaşırsınız. Dikkat ederseniz "uyarı" diyorum, "hata" değil. Çünkü "yes" butonuna basarak diğer adıma geçebiliriz. "Yes" butonuna basmamız, daha sonra IIS'i kuracağım manasına geliyor, uyarıyı okursanız bunu anlarsınız.



Bu adımda VMware Server'ı nereye kuracağını gösteriyor. Isterseniz yolunu değiştirebilirsiniz. Ama yerinizde olasam önerileni kullanırdım çünkü önemli olan sanal makinelerdir, onları farklı bir yerde barındırabilirsiniz.



 
Bu adımda ise otomatik olarak CD-ROM'u görmekten bahsediyor. Sanal makinemiz bilgisayara takılan CD-ROM sürücüsünü direk olarak algılayabilir. Eğer ki bunu pasif kılarsak otomatik olarak algılayamaz. Bu adımda bunda bahsediyor, "Yes" kutucuğu işaretli olursa pasif kılmış olacağız. Alttaki notta da belirttiği gibi, eğer ki "yes" kutucuğunu işaretlersek, otomatik olanığını devre dışı bırakır, ta ki sanal makineyi yeniden başlatana kadar. Makineyi başlatmadan önce gerekli ayarlamalar zaten yapılabiliyor, bu yüzden bu kutucuğu işaretleyip geçmemiz bizim için uygun olacaktır.



Bir kaç dakika içerisinde VMware Server kuruluyor.



Sonunda VMware Server'ın kurulumu tamamlanmış oldu.



Kurulumu gerçekleştirdikten çalıştırabiliriz. Hatırlatmak isterim, eğer ki IIS kurulu değilse server özelliklerinden pek yararlanamayacağız. VMware Server'ın açılışında bize iki seçenek gelir, birisi "localhost" diğeri ise "remote host". Yani bir tanesi kendi bilgisayarımızda olan, diğeri ise uzakta olan sunucudan gelir. Localhost özelliği olduğu için IIS kurulumunu istemektedir. Kurmasanız da VMware Server'ı kullanabilirsiniz.
Her halükarda IIS kurmamız daha mantıklı olacaktır.

Bunlardan sonra VMware Server'ın detayına gireceğiz.

Recep ŞERIT


BİR YORUM YAZIN