Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Router Temel Arayüzleri 84468446 okunma

05.11.2018

Ağ Sistemleri

Rserit

Bir router’ın birden çok arayüzü olabilir. Router’ın arka bölgesine çeşitli modüller ekleyebilirsiniz. Bunlardan bazıları gelişmiş, diğerleri temelde olan arayüzlerdir. Her eklenilen modül IOS üzerinde yansır. IOS üzerinden eklenilen modüle girilerek gerekli konfigürasyon yapılır. Router’da ağınızın ihtiyaçlarına göre modül eklenilir.

Bir router’ın kaç çeşit modülü olduğunu görmeniz açısından Packet Tracer üzerinden sizlere şöyle gösterebilirim:



Bu modüllere ihtiyacımız olduğunda kullanırız. Eğer ihtiyacımız dışında modül kullanırsak bu router üzerinde olumsuz etki oluşturur.
Router’ın temel olarak 5 arayüzü vardır. Şöyle açıklamak gerekirse:

AUI

Açılımı Attachment Unit Interface’dir. 15 pinlik bir arayüz. Harici olarak transceiverla Ethernet ağlara bağlanabilir.



Not: Packet Tracer’da NM-1E2W modülüdür.

Seri Arayüzler

WAN bağlantıları için kullanılan serial portları, 2400-1544 Mbps arasında hız destekler. Serial0 ya da serial1 olarak isimlendirilirler. Bir WAN için vazgeçilmez porttur.



Not: Packet Tracer’da WIC-2T modülüdür.

Router’lar serial portlar sayesinde DTE ya da DCE olarak konfigüre edilebilir. DTE veya DCE özellikleri kullanılarak da WAN bağlantılarını simüle edebilirsiniz. Bunun için iki router olsun. Iki router arasında biz serial portları sayesinde iletişim sağlıyorduk. Şimdi bu portları birbirine bağlayalım. Iki router’dan birini DTE, diğerini ise DCE olarak kabul ediyoruz. Arayüzü DCE olanı, arayüzü DTE olana clock sağlaması gerek. Bu ne demek? Tabi ki IOS üzerindeki clock rate komutundan bahsediyorum. Eğer DCE olan arayüze clock rate değeri atanmazsa ağ çalışmayacaktır.

Packet Tracer’da bir örneğini yapalım.

Iki router ekleyip arayüzlerden birisini DCE, diğerini DTE kabul ediyorduk. Aşağıdaki resimde kablonun üzerine geldiğimizde hangisinin DCE hangisinin DTE olduğunu anlayabiliyoruz. Eğer başında saat işareti varsa (clock) bu DCE’dir. Yoksa DTE’dir.



Yukarıda RouterA ile Router B arasında bağlantı kuruluyor. Bağlantı serial 0/2/0 portundan serial 0/2/0 portunadır. RouterA’nın arayüzü DCE olarak kabul ediliyor.

Şimdi RouterA’ya clock rate atamam gerekiyor. Clock rate’in yanında bir değer belirtmek gerek. Bu genellikle 64000 ya da 56000 oluyor. Ancak diğer değerleri de kullanabilirsiniz. Diğer değerleri grafik arayüzde şöyle gösterebilirim:



Clock rate atamak için clock rate 56000 komutunu uygulamam gerekir. .



Clock rate atadıktan sonra bir de bandwidth parametresi de bulunuyor. DCE ve DTE olarak konfigüre edilen router’ların bandwidth değerlerinin aynı olması gerekiyor. Bandwidth, yönlendirme protokolü tarafından yalnızca yol seçiminde kullanılmaktadır. Eğer bandwidth değeri atamazsanız varsayılan olarak 1,544 Mbps değerini alır. Bandwidth atamak da clock rate gibidir, serial porta girip bandwidth 64 komutunun girilmesi gerekiyor. Aşağıdaki gibi.



BRI Portları

Açılımı Basic Rate ISDN’dir. Bu port uzak bağlandı yapıldığında ISDN ağlarını kullanmamızı sağlar. Asıl sağlanan bağlantı yanında yedek bir bağlantı kullanır. DOR (Dial On Demon) özelliği bulunur. Bu özelliği sayesinde asıl bağantının yükü artarsa bağlantıya yardımcı olabilir. Bunun için devreye girer.

Konsol

Yönlendiriciye yerel bağlantı kurup konfigüre etmek amacıyla kullanılan bir çeşit porttur. Yani bir PC ile router’a bağlanmak için konsol portunu kullanmanız gerekmektedir. Kablo türü farklı bir kablo çeşidi olan rollover kablodur.
Router üzerinde direk olarak konsol portu bulunur. RJ-45 konnektörlü bir porttur. Konsol ve AUX portları genellikle birliktedir.



Konsol ile bağlantı nasıldır?

Kablonun uçlarında RJ-45 jakları (konektörleri) vardır. PC’nin serial portlarına bağlanması için RJ45-9 seri veya RJ45-25 pin seri dönüştürücüsüne takılarak PC’nin seri portlarından birisine takılır. Bunun yanında rollover kablosunun her iki ucundaki konektörlerdeki bağlantı şekli de önemlidir. Bağlantı ayarı bir uçta olan konektörün kablo sırası 1-8, diğer konnektördeki ise 8-1 olmalıdır.
Packet Tracer üzerinde örnek bir anlatım:








AUX

Bir router’ı uzaktan da konfigüre edebiliriz. Buna modem aracı olduğunda uzaktan bağlantı kurup işlemleri yapabiliriz. Işte uzaktan bağlandığımız portun adı AUX’tur.
Konsolu anlatırken söylemiştim, konsol ile aux portları birliktedir genellikle. AUX portu aşağıdaki gibidir.



Böylelikle bir rotuer’ın temel arayüzlerini görüp bunların ne işe yarayıp yaramadığından bahsetmiş olduk. Bununla birlikte henüz router konfigürasyonuna geçmediğimiz halde az çok bu konuda da bilgi sahibi olduk. Bu portlar sayesinde router’ı duruma göre konfigüre edebiliriz.
Kolay gelsin.

Recep ŞERIT

BİR YORUM YAZIN