Dinamik Yönlendirme 54055405 okunma
Daha önce yönlendirmeden bahsetmiştik. Sabit ve dinamik olmak üzere ikiye ayrıldığından da bahsetmiştik. Burada dinamik yönlendirmeden bahsedip küçük bir giriş yapacağım.
Dinamik yönlendirme, router’ların yönlendirme bilgilerini dinamik olarak yönetmesi denebilir. Dinamik yönlendirmenin protokolleri vardır. Bunlar buradaki dinamiklik akışını sağlar. Kurallar bütününde çalışırlar.
Bir WAN’da paketlerin önemi çok büyük olduğu için yönlendirme iki çeşit ve bunların protokolleri vardır. Hepsi bu önemden doğmuştur. Birer çözüm gibidirler. Eğer ağınız küçükse sabit yönlendirme yapın, işiniz kolaydır demiştik. Gel gelelim ağınız büyükse nasıl bir çözüm üreteceksiniz? Yanlış yönlendirme yapabilirsiniz. En basitinden ağ yönetimi zorlaşacaktır. Sizin elle yaptığınız işleri büyük ağlarda yaparsanız büyük bir zaman harcarsınız. Sizin yerinize ağ topolojisini dinamik tutacak bir çözüm gerekir. Işte dinamik yönlendirme protokolleri buradan gelişmiştir.
Bu protokollerin amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:
• Ağı dinamik hale getirip süreklilik sağlamak
• Ağda bulunan yönlendirme bilgilerini diğer ağ elemanlarıyla paylaşmasını sağlamak
• Yükü hafifletmek için dağılım yapmak
• Hataları en aza indirmek
Dinamik yönlendirme protokolleri ikiye ayrılır. Bunlar:
1. IGRP (Interior Gateway Routing Protocols)
2. EGRP (Exterior Gateway Routing Protocols)
IGRP, iç ağ geçidi; EGRP, dış ağ geçididir.
Bu iki protokole ayrı ayrı detaylı değineceğinden dinamik yönlendirme konusunu uzatmayacağım. Giriş makalesi için yeterli olduğunu sanıyrorum.
Recep ŞERIT
BİR YORUM YAZIN