Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Linux üzerinde Aptana Studio kurulumu (Dreamweaver alternatifi)

Merhabalar.
Web ile ilgilenen, tasarım ve programlama yapan kullanıcılar için Dreamweaver harikülade bir yazılım. Ancak gelelim görelim ki Linux desteği bulunmuyor. Emülatörler (Örneğin Wine) sayesinde kurulabilir (DW 8'i kurmuştum, gayet iyiydi); nereye kadar? Işte bu sırada karşımıza alternatifler doğuyor. Ilk akla gelen Bluefish uygulaması oluyor ancak bize çok daha fazla profesyonel gerekiyor. Işte o sırada beklenilmeyen bir alternatif olan Aptana Studio geliyor.
Aptana Studio nedir? Açık kaynak web yazılım geliştirme uygulamalarından bir tanesidir. Profesyonel bir uygulamadır. HTML5, CSS3, JavaScript, Ruby, Rails, PHP ve Python gibi çeşitli web yazılım dillerini geliştirebilirsiniz. Quanta+ uygulaması (sonradan değineceğim, kdewebdev'de denebiliyor) kullanılıyordu ancak Aptana Studio onun tahtını kaptı. Gelelim bu uygulamanın nasıl kurulduğuna...

Öncelikle bu uygulamayı kurmak için Xulrunner 1.8 gibi bir gereksinimi var. Bu bir köşede dursun, kullanacağız.
1- Ilk olarak Aptana'yı buradan indirin.
2- Indirdiğiniz dosyayı kullanıcının ev dizininde açın (örneğin bende yol şöyle: /home/Recep/Aptana içinde açıldı), aşağıdaki resimde olan gibi:


3. Xulrunner'ı indirmemiz gerek. Ihtiyacı olduğunu söylemiştim. Buradan dosyayı indirin. Ardından indirdiğiniz dosyayı da Aptana Studio gibi ev dizini içerisinde açın (örneğin bende /home/Recep/Xulrunner içinde açıldı). Aşağıdaki gibi:


4. Hemen ardından konsola girin, konsol arayüzünden Aptana Studio'yu açtığınız dizine girin (cd komutuyla olmaktadır, örneğin bende ev dizini içinde Aptana içerisinde, konsoldan bu klasöre cd Aptana komutunu yazarak girebilirim). Eğer ki KDE masaüstündeyseniz Aptana Studio'yu açtığınız dizine girin ve içinde F4 tuşuna basın (o klasör yolunda konsolun açılımı).
Sonrada konsola şu komutu verin:
MOZILLA_FIVE_HOME=/home/xulrunner_kurulu_dizin/xulrunner ./AptanaStudio

(Örneğin bende MOZILLA_FIVE_HOME=/home/Recep/xulrunner ./AptanaStudio şeklinde oluyor.)
Konsol da şöyle oluyor:
recep-pardus Aptana # MOZILLA_FIVE_HOME=/home/gma/Programlar/xulrunner/xulrunner ./AptanaStudio 5. Işlemimiz bu kadar, Aptana Studio'nun xulrunner'ı kullanarak otomatik olarak açılacaktır.

Aptana klasörünün içine girip, uygulama dosyasına çift tıklayarak da açabiliriz (üstteki işlemler yapıldıktan sonra). Yani her zaman komut işlemini uygulamadan bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Bunun için, eğer ki KDE masaüstünde iseniz Dolphin ile olmaktadır. Dolphin ile Aptana Studio'yu açtığımız dizinin üstüne sağ tıklayıp, özellikler deyin. Sonra izinler sekmesinden çalıştırılabilir'i aktifleştirin. Bunun aynısını klasör içine girip, uygulama dosyasına da uygulayın (yani ona da izinler sekmesinden çalıştırılabilir kutucuğunu işaretleyin). Böylelikle çift tıklamayla uygulama uğraştırmadan açılacaktır.
Eğer ki Gnome masaüstündeyim, bende Dolphin falan yok diyorsanız Aptana Studio'nun açıldığı klasöre sağ tuş yapıp özellikler deyin. Ardından "Erişim Hakları" sekmesine gelin. Buradan "Dosyayı bir program gibi çalıştırmaya izin ver" kutucuğunu işaretleyin ve tamam deyin. Aşağıdaki resimdeki gibi:


Tabii biz dizine yaptık, aynı işlemi dizinin içine girip, uygulama dosyasına da yapın. Daha iyi olacaktır.

Şayet çift tıklamayla açmanın farklı yolu da var. KDE masaüstünde (KDE'de geçerli bir yöntem, şimdi ki Gnome 3'te bu adımlar yok) sağ tuş ile yeni oluştur deyin, buradan uygulamaya bağlantı deyin. Açılan pencereye isim verin ve simge seçin, üst kısımdan uygulama kısmına girin. Komut kısmına MOZILLA_FIVE_HOME=/home/kullanıcı_adınız/xulrunner ./AptanaStudio komutunu, çalışma yolu kısmına ise /home/kullanıcı_adı/Aptana yolunu yazın. Masaüstünde uygulamanın bir bağı oluşacaktır.

Görüldüğü gibi işin aslı Xulrunner dosyasında ve MOZILLA_FIVE_HOME=/home/kullanıcı_adınız/xulrunner ./AptanaStudio komutunda.

Bunların haricinde şöyle bir sorun da çıkabiliyor, erişim izni olmayabiliyor. Yani siz konsoldan gerekli komutu girdiğinizde şöyle hata verebilir:
recep-pardus Aptana # MOZILLA_FIVE_HOME=/home/gma/Programlar/xulrunner/xulrunner ./AptanaStudio
bash: ./AptanaStudio: Erişim engellendi

Bu sorunu aşmak için izin ayarlarını düzeltmemiz gerekiyor. Onun için ise yukarı da anlatmıştım. Aynı sorun. Çalıştırılabilir kutucuğu işaretlenmeyince uygulama "çalışamıyorum ben!" diyor. Haliyle izinler veya erişim hakları sekmesinden kutucuğu işaretleyip, tamam demeniz gerek.

Uygulama içerisinde farklı sorunla karşılaşırsanız veya kafanıza farklı soru takılırsa buraya bildirin lütfen.
Kolay gelsin.

Recep ŞERIT



Mesaj 04.08.2012 01:28:49 tarihinde Rserit tarafından düzenlenmiştir.

Developer.


 
EGuven
Yazmam??
       
 43  
 29

Ellerine sağlık Recep, Aptana son derece kullanışlı ve bir o kadar hamarat bir editör diyebilirim. Kısaca Dreamweaver'ı Linux üzerinde Wine yada farklı yollar ile çalıştırmak yerine Aptana'yı kullanmak daha mantıklı .

Bili?imLife.net Üyesi

 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

ASP'yi de desteklese harikülade olur. ASP eklentisi var mı bilmiyorum ama araştırmam gerekir. Web adresinde Plug-in kısmı olmalıydı. En iyisi araştırayım.

Developer.

 
EGuven
Yazmam??
       
 43  
 29

http://www.sitepoint.com/forums/showthread.php?831605-Aptana-and-ASP burda yazanlara göre henüz öyle bir desteği yokmuş.

Bili?imLife.net Üyesi

 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

 EGuven şunu dedi:
 http://www.sitepoint.com/forums/showthread.php?831605-Aptana-and-ASP burda yazanlara göre henüz öyle bir desteği yokmuş.


Olsaydı iyiydi. Geliştiricilere söylemek gerek aslında, iletişim adresleri bulunuyor. Ufak bir öneri olsun.

Developer.

 
Enes
Emekçi
       
 219  
 134

Eline sağlık. Yalnız, Xulrunner'da verdiğin link çalışmıyor, onu yenileyebilirsen çok iyi olur

Emekci.

 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

 Enes şunu dedi:
 Eline sağlık. Yalnız, Xulrunner'da verdiğin link çalışmıyor, onu yenileyebilirsen çok iyi olur


Iyi ki hatırlatmışsın, XULRunner en önemli dosyaydı. Mozilla tarafından geliştirilmekte, Mozilla üzerinden indiriliyor. Bağlantı adreslerini yeniledim.

Kolay gelsin.

Developer.

 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Artık direkt olarak da çalışabiliyor. Aptana Studio'yu indirip zip'ten çıkartın, uygulamaya çift tıkladığınızda çalışacaktır. Bu konu hakkında bir makale de yazacağım.

Developer.