Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Ubuntu tekrar GNOME masaüstü ortamına geçiyor 37263726 GÖRÜNTÜLEME

Ubuntu'nun ve Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth, şirketinin blog gönderisinde Unity8'e yaptığı yatırımı durduracağını açıkladı. Ubuntu başlangıçta olduğu gibi GNOME masaüstüne tekrardan geçiş yapacağını belirtti. Ubuntu 18.04 LTS'nin GNOME ile geleceği belirtildi. Yani özetle, Unity'yi Ubuntu masaüstleri için varsayılan kullanıcı arayüzü olarak altı yıl kullandıktan sonra, Canonical resmen GNOME'a geri dönüyor. Nitekim bu Ubuntu telefonları ve tabletlerindeki gelişmenin de ölü olduğu anlamına geliyor.


Ubuntu Unity, Canonical'ın projesinin en önemli parçasıydı. Yakın zamanda duyurulan Samsung DeX'e benzer şekilde, şirket akıllı telefonları geleneksel PC deneyimiyle birleştirmeye çalıştı. Unity dışında bir kenetlenme yoktu; Bir bilgisayardan ihtiyaç duyduğunuz her şey telefonunuzun veya tabletinizin içerisindeydi. Fikir yeniydi, ancak maalesef hiçbir zaman ana akım yolunda iyi ilerlemedi.

Shuttleworth, ekip özgür yazılım biçiminde birleşmenin geniş ölçüde takdir edileceğini düşünürken, pazarlar ve yazılım topluluğu parçalanma olarak gördüler. Ubuntu'nun düşüşü muhtemelen bekleniyordu. Günümüzün mobil alanı, Android ve iOS'un hakimiyeti altındadır ve Ubuntu'nun sonu, geniş bir uygulama ve geliştirici düzeneği olmadan sıkı bir duopoly dünyasına girmenin imkânsız olduğu başka bir işarettir.

Bununla birlikte, Canonical GNOME ile birlikte gelen açık kaynaklı masaüstü çalışmalarına devam edecek. Bunun üzerine, Shuttleworth'in de belirttiği gibi, Ubuntu Birliğinin ortadan kaldırılmasına rağmen, bulut altyapısı iyi gidiyor ve desteklenmeye devam edilecek.

Gönderide belirtilen şu noktaya dikkat çekelim: "Ubuntu'nun bulut ve IoT üzerindeki ticari angajman sayısı ve boyutu, maddi ve sürekli olarak büyüdü ... Sonuçta, seçim, şirketin büyümesine katkıda bulunan alanlara yatırım yapmaktır. Bunlar Ubuntu'nun kendisi, masaüstü bilgisayarlar, sunucular ve VM'ler, bulut altyapı ürünlerimiz, bulut işlem yeteneklerimiz ve snap'lardaki ve Ubuntu Çekirdeğindeki IoT hikayemiz için."

Bakalım GNOME ile nasıl değişiklikler yaşanacak.

Kaynaklar: Ubuntu

BİR YORUM YAZIN


BENZER HABERLER

11.11.2011

Fedora 16 çıktı!4458

16.1.2012

FreeBSD 9.0 çıktı4047