Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Pardus yeni yol haritası belirlendi! 24132413 GÖRÜNTÜLEME

26.6.2012

Açık Kaynak

Rserit

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (TÜBITAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBIM) Müdür Vekili Dr. Ahmet Kaplan, sahaya nakledilen 85 bin akıllı tahtada şu anda TÜBITAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemi Pardus'un bulunduğunu belirtti. Ve çok net bir şekilde şöyledi: ''Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda Bakanlarımızın yaptıkları çalışmalar ve belirdikleri karara göre, bundan sonraki kullanılacak 620 bin akıllı tahtada Pardus'un kullanılması kararına varıldı'' dedi.

Milli işletim sistemi Pardus'la ilgili yürütülen çalışmalar ve yeni gelişmeler, TÜBITAK ULAKBIM Müdür Vekili Dr. Ahmet Kaplan, Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol ve TÜBITAK Iletişim Müdürü Gökhan Kulaş'ın katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Dr. Ahmet Kaplan, işletim sisteminde şu ana kadar yapılanları önemsediğini, bundan sonra neler yapılabilir diye düşünerek, Pardus'u ilerletmenin yolları üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Hızla ilerleyen teknolojik ihtiyaçlar ve sosyal iletişimin artmasıyla TÜBITAK, bu ihtiyaçları daha verimli şekilde karşılayacak Pardus'u geleceğe taşımak amacıyla toplumun her kesiminden gerçekleşen katılımla 23-24 Mart tarihinde ''Pardus'un Yarını'' çalıştayını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, çalıştayda Pardus'un nasıl gelişeceği konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Çalıştayda, Pardus Danışma Kurulu ihtiyacının doğduğunu kaydeden Kaplan, şunları aktardı:
''Danışma Kurulu 8 üyeden oluşuyor... Sadece 2'si TÜBITAK üyesi. Geri kalan 6'sı tamamen kullanıcının, sektörün belirlediği temsilciler. Buradaki amacımız, Pardus'un sadece TÜBITAK projesi olmaktan çıkıp, tüm ülkenin vatandaşlarının ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceği bir işletim sistemine dönüştürmenin başlangıcını sağlamak... Pardus Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı en kısa zamanda yapılacak.''


Kaplan, Pardus'un Fatih Projesi içindeki yeriyle de detaylı bilgiler vererek şu ifadeleri kullandı:
''Fatih projesinde akıllı tahta ve tabletlerde işletim sistemleri yer almakta... Ilk 85 bin akıllı tahta ihalesini Vestel kazanmış durumdaydı. Bu ihale şartnamesinde, tahtada hem Windows'un hemde Pardus'un kurulu ve çalışır durumda olması yazılıydı. Pardus, yapılan 70 temel testten başarıyla geçmiş durumdadır. Şu anda sahaya nakledilen 85 bin akılı tahtada, Pardus var. Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bakanlarımızın yaptıkları çalışmalar ve belirdikleri karara göre, bundan sonraki kullanılacak 620 bin akıllı tahtada Pardus'un kullanılması kararına varıldı.''


Fatih projesinde Pardus'un kullanımına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan her türlü desteği aldıklarını dile getiren Ahmet Kaplan, ''MEB ile yaptığımız eğitim faaliyetleri bir ara sekteye uğramasına rağmen şu an devam ediyor. Farklı illerde Pardus kullanımına ilişkin eğitimlerimiz oluyor. Bu demek oluyor ki öğrencilerin ilk karşılaştığı akıllı tahtalar kendi milli işletim sistemimiz Pardus yüklü olacak'' bilgilerini verdi.

''Önümüzdeki dönemde Pardus'un mobil sürümünü de çıkaracağız''

Pardus dağıtımlarında farklılık oluşturmayı düşündüklerini bildiren Kaplan, şöyle devam etti:
''Sadece kurumsal ve bireysel sürümler değil, ilerleyen zamanlarda sunucu ve mobil sürümleri çıkarmayı planlıyoruz. Bu yıl içerisinde uzaktan yönetim ve bütünleşme araçlarına önem vererek, Türkçe'leştirme eksikleri tamamlanmış, TÜBITAK onaylı eğitim dokümanları hazır, uzun dönemli destek vereceğimiz kararlı bir kurumsal sürüm ortaya çıkmış olacak. Kararlılık, güvenlik, performans, uygulama zenginliği gibi konuların yanında görselliğe de önem vereceğiz. Bu amaçla geniş katılımlı Pardus Tema yarışmasının çalışmalarına başladık. Devam eden süreçte, farklı kamu kurumları ile sözleşme aşamasına geldik. Birkaç aydır devam eden görüşmeler sonuçlanma aşamasına gelindi. Bize karşı güven ve inançlarını sürdüren bu kurumlara teşekkür ederiz.''

Kaplan, yapılan çalışmalara paralel olarak, gerek yeni yapılanma anlayışı gerekse de Kalkınma Bakanlığı'nın önerileri ve katkılarıyla, Pardus Projesi'ni daha tabana yayılmış hale getireceklerini dile getirerek, ''Daha katılımcı, hem kamu hem de özel sektörde, tüm ihtiyaç duyan kitlesiyle bütünleşen, gerekli hizmeti ve desteği mümkün olduğunca yerinde sağlayan bir yapıda, özel sektörle işbirlikleri geliştirmek istiyoruz. Dikey uzmanlık alanlarında üniversiteler ve özel sektörle sıkı bir işbirliği içerisinde olacağız. Ayrıca, sertifikasyon programlarıyla, farklı bilgi birikimine sahip paydaşlarımızla birlikte çalışma imkanı sağlayacağız. Amacımız, Pardus projesi ile kamu ve özel sektör kuruluşlarımız ve tüm halkımızın rahatlıkla ve severek kullanacağı bir işletim sistemini sunmak ve bilişim sektörüne böylece yeni çalışma alanları oluşturmak'' diye konuştu.

Projenin Türkçe dil desteğini artırmak için üniversitelerin desteklerini istediklerini vurgulayan Kaplan şunları aktardı:
''Çalışmaların hepsi TÜBITAK bünyesinde yapılmıyor. Bunu ekosistemle firmalarla yapmak istiyoruz. Doğrusu bu konuda firmaların yetkinliğinin artmasıdır. Asıl yaygınlaştırma çalışmasının, işgücünün firmalar tarafından sağlanabilmesidir. Amacımız ekosistemi oluştururken aynı zamanda çeşitli sertifika programlarıyla ekosistemin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Fatih projesi kapsamında geliştirilecek çeşitli projelerin TÜBITAK tarafından desteklenmesi söz konusu olan çağrılar giderek artacak. Yakında gömülü sistemlerle ve açık kaynakla ilgili çeşitli çağrılara çıkacağız. Bu çağrılara özellikle bilişim sektöründeki firmaların katılmasını ve aldıkları destekle Pardus projesi ve diğer projelere destek olunmasını, bunlarla ilgili çeşitli programların geliştirilmesini bekliyoruz.''

Kaynak: Sabah - Anadolu Ajansı ile

BİR YORUM YAZIN


BENZER HABERLER

11.11.2011

Fedora 16 çıktı!4244

16.1.2012

FreeBSD 9.0 çıktı3821