Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Popüler Veritabanları

Veritabanı üzerine bir çok firma bulunuyor. Gün geçtikçe geliştirilen bu veritabanlarının yapıları elbette farklı, ancak hangisi daha çok tercih ediliyor? Popüler veritabanları hangileridir? Bu konulara küçük bir giriş yapacağız.

MS Access

Microsoft’un Microsoft Office paketi içerisinde sunduğu bir veritabanı uygulamasıdır. Access, küçük veya orta düzeydeki projelerde daha çok kullanılmaktadır. Büyük projelerde yer almaz, çünkü özellikleri el vermiyor. Zaten Microsoft da önermiyor. Bir çok web sayfasının Access veritabanı bulunuyor.

Oldukça basit bir arayüzden oluşmakta. Access yalnızca Windows platformlarında çalışmakta. Haliyle diğer çekirdek sistemlerinde pek verim göstermez. Yani Linux gibi sistemler üzerinde çalışmaz. Bu bakımdan Windows kullanıcıları tarafından rağbet görür.

Büyük projelerde yer almadığı halde nasıl bu kadar popüler olabiliyor derseniz cevabı çok basit. “Microsoft Office paketi içerisinde…” demiştim. Haliyle MS Office yükleyince bu uygulama da geliyor.

MySQL

Linux kullanıcılarının vazgeçilmez veritabanı sistemidir. Access’ten kat kat daha gelişmiş bir sistemdir. Açık kaynak kodlu olduğu için 3. şahıs kişiler tarafından geliştirilebilir. Web sitesi yapanlar için de vazgeçilmezdir. Çünkü sayfa dili PHP ise MySQL veritabanı da vazgeçilmezdir. Daha fazla verim bu veritabanı üzerinde alabilirsiniz. Bir çok büyük kuruluş bu veritabanı sistemini kullanıyor. Örneğin burada yayınladığımız haberde Facebook’un MySQL kullandığını biliyoruz. Ayrıca Wikipedia’nın da MySQL’den MariaDB’ye geçtiğini de biliyoruz. Haliyle epey bir rağbet gören bir sistem olduğu açıkça ortaya çıkıyor.

Windows platformları üzerinde çalıştırabilmeniz mümkündür.

SQL Server

Microsoft, Access yazılımından sonra harika bir yenilik yaparak Access’te vâr olmayan özellikleri SQL Server’a ekleyerek daha büyük bir yazılım inşa etti. Şu anda Oracle ile yarışan tek veritabanı sistemidir. Ücretli bir sistem olmasına karşın rağbet görür çünkü Microsoft her keseye uygun bir şekilde oluşturmuş. Örneğin Express Edition, Personal Edition veya Enterprise Edition gibi sürümleri bulunuyor. Eğer ki şirket değilsem, evde küçük projelerim için kullanacaksam Personal Edition işimi görecektir.

Büyük projelerin vazgeçilmezi diyebiliriz.

Oracle

Görebileceğiniz en teknik ve en sağlam veritabanıdır (şu an için). SQL Server ile arasında çok fazla bir fark yok ancak SQL Server’dan daha tekniktir. Piyasada daha fazla hüküm sürer.

Oracle, Windows, Linux veya Unix gibi ortamlarda rahatlıkla çalışabilmektedir. Çünkü arayüzü Java ile yazılmıştır. Bu yüzden Windows’ta da kullansanız aynı, Linux’te de kullansanız aynıdır.

Oracle uzmanlık gerektiren bir sistemdir. Çeşitli ayarlamalar yapılması kolay değildir. Yani kısaca demek istediğim her adımınızda tecrübe olması gerekir. Zaten her kuruluş Oracle kullanmaz.

Recep ŞERIT

Developer.


 
Onur
Öğrenci
       
 79  
 160

Bu güzel bilgiler için teşekkürler.

Open Source olmamış yazılımdan pek hayır görülmez.

 
Enes
Emekçi
       
 219  
 134

En çok kullanılan sizce hangisi?

Emekci.

 
Usurname
Öğrenci
       
 25  
 54

 Enes şunu dedi:
 En çok kullanılan sizce hangisi?


Şu anda dünya üzerinde genellikle hazır portallar kullanılıyor ki bunların çoğu PHP. Php'nin en iyi anlaştığı veritabanı ise MySQL'dir. Bana kalırsa MySQL derim.

Noname.

 
MuhammedAli
Yazmamış
       
 1  
 14

Elinize sağlık.

Neyleyim cebimdeki milyon doları, sen şampiyon olmadıkça?