Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Ballad Of Narayama (Narayama Türküsü)

Bu güne kadar hiç duymamış, görmemiştim bu filmi. Daha doğrusu bu olayı. Çünkü hayal bir film değil, eski Japon kültüründe bir gerçek. Bu film öyle bir yapıt ki, öyle bir olayı ele alıyor ki, bir insanın hayatını değiştirebilir.



Film iki kez çekilmiş, birisi 1950'lerde, diğeri ise en yeni versiyonu olarak 1983'te. IMdb üzerinden bakabilirsiniz. Eski bir hikayeden esinlenerek çekilmiş. Belirsiz bir zamanda geçiyor çünkü filmde geçen gelenek ne zamanlarda olduğu tam olarak belirli değil.

Japonya'da uzaklarda bir dağ içerisinde köyde, yıllar boyunca insanlar, 70 yaşına gelen herkesi ailenin genç ebeveynleri tarafından köyde bulunan kutsal bir dağa çıkartılırmış. Narayama'nın bu dağı karlarla kaplı. Genç ebeveynler onları sırtlarında götürerek orada bırakıyor. Bu, oları soğukta ve açıklıkta bırakarak ölüme terk etmektir.

Peki neden böyle bir gelenek var? Biraz araştırdım. O yıllarda kıtlık ve yoksulluk çok fazlaymış. Bölgede üretken olmayan yani yaşlı insanların sofradan eksiltme amacı var. Böylece arkadaki gençlerin karınları doyacak. Hayatta kalabilecekler.

Bu yeterli bir sebep mi? Tabi ki hayır. Katı gelenek (bir nevi budalaca) bölgedeki herkes tarafından kabul görülmedi. Yaşlılar bu geleneğe zorunlu ölüm olarak değerlendiriyor, bazıları karşı koyabiliyor. Güçsüz olanların elinden ne gelir? Ancak tartışırlarmış.

Filmden bir söz gördüm.
Yaşlı ebeyeyn çocuğuna şunu söyler: "O sepeti sakla, çünkü senin çocuğun da seni buraya getirip bırakacak. O kullanır.".

Kilişe bir öykü mü diyelim, dramatik bir film mi, bilemedim. Ama Allah kimsenin başına böyle bir olay vermesin. Bunları ancak sevgiden mahrum insanlar yapabilir.

Film hakkında geniş çaplı bilgiyi Wikipedia üzerinde bulabilmeniz mümkün



Mesaj 14.08.2012 18:44:34 tarihinde Rserit tarafından düzenlenmiştir.

Developer.


 
Enes
Emekçi
       
 219  
 134

Filmi mutlaka izleyeceğim. Gerçekten çok katı bir gelenekleri varmış.

Emekci.

 
Onur
Öğrenci
       
 79  
 160

"Aşırı" dramatik bir filmdir. Filmi böyleyse, yaşananlar içinde olmak nasıldır kim bilir.

Open Source olmamış yazılımdan pek hayır görülmez.