Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net




 
Rserit
Developer
       
 1026  
 278

Joomla 2.5 Kurulumu

Merhabalar.

Joomla her sürümde aynı olsa da (kurulum bakımından) tekrar tekrar her yeni sürümde anlatmak, yeni başlayanlar içindir muhakkak. Biz de onlar için çabalamaktayız. Joomla'nın yeni sürümünde kurulumu Türkçe yapabilen herkes Joomla'yı kurabilir. Fazla uzatmadan Joomla'nın kurulumuna geçelim.

Öncelikle Joomla'nın Türkçe destek sitesinden (isterseniz resmi web sitesinden de indirebilirsiniz) Joomla 2.5'i indirelim ve dosyaları bir klasöre çıkartalım. Ardından Filezilla gibi FTP uygulamalarıyla web adresimize bağlanalım ve Joomla'nın dosyalarını FTP'ye upload edelim. Ettikten sonra sitemizi yazalım ve aşağıdaki ekran gelecektir. Kurulum dilinden bahsediyor, dikkat edin bu sitenin dili değildir. Kurulum dilini seçelim vesonraki butonuna tıklayalım.

Joomla'nın kurulum öncesi kontrolleri vardır. Bu kontrolleri otomatik yapar, host üzerinde gerekli kontroller sağlanmışsa (firmayla ilgili) zaten bir sorun çıkmayacaktır. Sonraki butonuna tıklayalım.

Her yazılımın olduğu gibi Joomla'nın da lisansı var. Lisansı okursunuz/okumazsınız, o size kalmış. Sonrakiye tıklayarak bir sonraki adıma geçelim.

En önemli yere geldik. Bu adımı doğru yaparsak diğerleri kolaydır zaten. Bu adımı geçebilmek için öncelikle panelden veritabanı oluşturmalıyız. Joomla'yı kurabilen bunu bilmesi gerekir. Biliyorsunuz sayıyorum. Eğer bilmiyorsanız BilişimLife içerisinde aratın.

Gerekli veritabanı bilgilerini buraya yazıyoruz. Alt kısımda "Eski veritabanı işlemi" diyor. Eğer ki Joomla'yı yeniden kurmuyorsanız ve hali hazırda zaten Joomla varsa (panelinizde de veritabanınız varsa), yedekle demek daha doğru olur. Aksi taktirde alttaki şıkkı işaretlerseniz, veritabanınızı ortadan kaldırır. Oluşturulan veritabanına tabloları oluşturur.

Gerekli bilgileri yazdıysak sonrakiye tıklayabiliriz.

Joomla'nın panelinden çeşitli yüklemeler yapılır. Modül yüklemeleri, dil yüklemeleri, tema yüklemeleri gibi bir çok yükleme işlemi bulunuyor. Sizin bunları yükleyebilmeniz için FTP bilgilerinin girilmiş olması gerekir. Gerekli FTP bilgilerini buraya doğru bir şekilde yazın. Bununlada kalmayıp "FTP Ayarlarını doğrula" deyin. Bu sayede yanlış mı, doğru mu anlayabiliriz. Gerekli bilgileri yazın ve sonrakiye tıklayın.

Bu adımda artık sitemizin temel yapılandırmaları mevcut. Sitemizin adı ne olacak gibi çeşitli bilgiler burada olacak. Bunları uygun bir şekilde kendinize göre doldurun.

Artık sona geldik. Bizden "installion" dizinini silmemizi istiyor. Bunun için zahmet çekmenize gerek yoktur, "Kurulum klasörünü kaldır" butonuna tıklayarak kendisi bu işlemi otomatik yapıyor.

Kaldırdıktan sonra yukarıdan "Site" veya "Yönetici" butonlarından birine tıklayınız. Sitenizi görmenizi sağlayacak olan buton "Site"dir. Yönetim panelini istiyorsanız "Yönetici" butonudur.

Sitemize göz atalım...

Görüldüğü gibi, temiz bir şekilde kurulum yaptık. Basit adımlarla Joomla'yı kurduk.

Joomla'nın kontrol paneline direk ulaşmak istiyorsanız, sitenizin adınızın sağına "/administrator" yazın. Örnek ile "site.com/administrator" şeklindedir.

Bu makeleyi yazmamızda yardımcı olan Mesut Öner'e teşekkür ederiz.

Hayırlı olsun, kolay gelsin.

Recep ŞERIT

 

Developer.