Ne arayalım?

ARAMIZA KATILIN

BİZE ULAŞIN

Adres:

E-posta:

host/bin/bilisimlife.dll

iletisim@bilisimlife.net

Etkileşimli tahtalarda Pardus logolu Debian var! 33603360 GÖRÜNTÜLEME

28.6.2012

Açık Kaynak

Rserit

Ilk görüşte inanılmayacak ama gerçek olan tuhaf bir iddia bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde şurada yayınladığımız haberde etkileşimle tahtalarda Pardus sisteminin yüklü olacağı yazılıydı. Peki gerçek değilse? Evet, gerçek olmadığını belirten bir iddia ortaya çıktı. Bu akıl almaz iddia Pardus'un topluluk forumu Özgürlük Için'de şurada geçti. Iddiayı ortaya koyan AoKiji isimli kullanıcı, bu tahtalardan birine göz atmak istemiş. Ardından Pardus'a giriş yapmış, ön yükleme Windows, ardından grup yöneticisi ile Pardus'un geldiğini ve paket yöneticisi ".deb" paket yöneticisi olduğunu belirtti. Bilindiği gibi .deb paketi, Debian'a ait bir yapı. Pardus üzerinde bunu kullanmanız imkansız. Çünkü Pardus .pisi paketini kullanmakta.

Bu iddia Necdet Yücel'in dikkatini çekti ve Çanakkale'de etkileşimli tahtalardan birine gidip kendisi baktı. Dilerseniz olayın devamını kendisinden öğrenelim:

Tahtalardaki bilgisayarlar Windows'un önyükleyicisiyle açılıyor. Ardından gelen grub menüsünde Pardus var. Grafik ekranı ilk gördüğümde konuşulanların doğru olduğunu anladım. Firefox yerine Debian'dan tanıdığımız iceweasel vardı. Yine de sizlere göstermek için yukarıdaki ekran görüntüsünü aldım. Masaüstünde Pardus logosunun dışında bir değişiklik yapılmadan doğrudan Debian alınmış gibiydi. O nedenle yapılan çalışmaların kodları nerede diye sormak mantıklı gelmiyor bana. Yapılan bir çalışma yok denebilir, logoyu eklemek sayılmazsa tabi. Pardus'tan pisi'yi ve dolayısıyla comar'ı çıkarınca onları kullanan diğer yönetici ailesinin de kullanılması mümkün olmuyor. Bunların dışında devam ettirilebilecek bir şey var mı, yoksa bu kendi başına bir problem değil mi sorularının cevapları üzerinde de düşünülmesi lazım. Yarın Pardus danışma kurulu ilk toplantısını yapmadan hepimizin bunu öğrendiği iyi oldu diye düşünüyorum.

Görüldüğü gibi Necdet Yücel'in açıklamaları gayet açık. Bundan sonra çalıştayın notları ve son açıklamalardan neler olup bittiğini göreceğiz.

Kaynaklar: Özgürlük Için, Nyucel

YORUMLAR (3)

  • YORUMLAR (3)

    • YORUMLAR (3)

    BİR YORUM YAZIN


    BENZER HABERLER

    11.11.2011

    Fedora 16 çıktı!4245

    16.1.2012

    FreeBSD 9.0 çıktı3822